Hoofdstuk 10 van ‘St. Vincent’ is daar!

Hierbij kan ik alweer hoofdstuk 10 van mijn doorlopende feuilleton presenteren over Vincent Vegelijn, de jongeman die, zo hebben we in deel 1 gelezen, met zijn Charme Nudge een bijzondere gave bleek te hebben. Een gave die hem introduceerde in een nieuwe, fascinerende maar ook gevaarlijke wereld!

In dit eerste hoofdstuk van deel 2 kan het leven niet stuk voor Vincent. Hij is succesvol met zijn bedrijf GetIt (zie het tweede plaatje), al heel jong miljonair, en nog steeds samen met Maria Gutierrez. Hij besluit met zijn oude jaarclubvrienden, en Goof, naar een minifestival in het oosten des lands te gaan, van rockband ‘Iemen Eerskes’ (zie het eerste plaatje). Maar hier ontmoet hij iemand, die al snel heel gevaarlijk blijkt te zijn!

Geïnteresseerd? Klik dan één van de plaatjes aan! Veel leesplezier!

Tv-recensie ‘Afghanistan: The Wounded Land’

Deze boeiende korte documentaire-serie zag ik op NPO Plus (me even geabonneerd om dit te kunnen kijken). In vier afleveringen wordt verteld hoe een land dat in de jaren ’60 en begin jaren ’70 nog een oase was van rust en een geliefde bestemming voor hippies, inmiddels al bijna een halve eeuw wordt verscheurd door oorlog.

Dat komt kortweg door een nietsontziende cyclus waarin monsters steeds weer nieuwe monsters baren. Het communistische regime (gesteund door USSR) leidt tot een tegenreactie in de vorm van de mujahedin (gesteund door VS), de mujahedin ‘baren’ op hun beurt de Taliban, die daarna weer ruimte geven aan Al Qaida, ergo: oorlogen, oorlogen en nog eens oorlogen, Osama, 9-11, de ‘War on Terr’r‘, een inmiddels een verwoest land en een volledig getraumatiseerde bevolking.

En, inderdaad met het recente vertrek van de VS (en bondgenoten) en de snelle overname door wederom de Taliban, het bewijs dat geen enkele vreemde mogendheid in staat is Afghanistan te onderwerpen.

Boekrecensie ‘The Island at the center of the world’, Russell Shorto

Dit boek gaat over over de vroege ontstaansgeschiedenis van New York City. Dit begon natuurlijk ooit als Nieuw-Amsterdam, het centrum van het kolonisatieproject van de Hollanders in Noord-Amerika in de zeventiende eeuw. In de geschiedenisboekjes is de invloed van de Nederlandse cultuur van openheid, tolerantie en vrijheid, wat onderbelicht gebleven en ligt de nadruk op de Engelsen: de Pilgrim Fathers, Puriteinen, Plymouth, et cetera. Maar Shorto betoogt overtuigend dat de cultuur in Nieuw-Amsterdam veel bepalender is voor wat nu de typisch Amerikaanse cultuur wordt beschouwd, als gedacht.

Russel heeft een fijne pen en vertelt een onderhoudend verhaal, met diverse kleurrijke figuren als Willem Kieft (niet de voetballer!) en natuurlijk Peter Stuyvesant. De schrijver geeft ook veel aandacht aan Adriaen van der Donck, een liberale jurist, die misschien wel achter de schermen veel meer invloed heeft gehad als gedacht. Als hij niet de pech had dat in Engeland onder Oliver Cromwell (ver nazaat van Thomas) een nieuwe wind ging waaien, en hij zelf vroegtijdig om het leven kwam, had hij misschien wel veel prominenter in de geschiedenisboekjes terecht gekomen. Interessante kost!

Tv-recensie ‘The Serpent’

Deze serie op Netflix gaat over de seriemoordenaar Charles ‘The Serpent’ Sobhraj, die het in de jaren ’70 gemunt heeft op argeloze backpackers op de Hippie Trail in India en Zuidoost-Azië. Hij meet zich hiervoor het personage ‘Alain Gautier’, handelaar in edelstenen, aan.

Nota bene de Derde Secretaris van de Nederlandse Ambassade, Herman Knippenberg, is degene die hem op het spoor komt en niet meer los laat voor hij hem opspoort en ten val brengt.  En dat leidt tot een vaak heel spannend verhaal, dat heel nauwgezet verteld wordt, met volop sprongetjes voor- en achteruit door de tijd die goed werken. Ook de mooie setting helpt mee: het Azië van de onbezorgde jaren ’70, toen je nog zonder veel problemen over land van Europa (via Irak, Iran, Afghanistan) naar India kon rijden.

Charles Sobhraj wordt verder sterk neergezet als een beroepsfantast met moeder-issues, een enorm minderwaardigheidscomplex en flink nare psychopathische trekjes. Hij windt al die reizigers moeiteloos om zijn vinger en vermoordt ze zonder enige scrupules. Zijn vriendin ‘Monique’ heeft die wel, maar kiest toch weer steeds voor het spannende, luxe leventje dat hij biedt.

Het is goed te zien dat er veel moeite is gedaan een waarheidsgetrouw beeld te geven van de jacht op ‘The Serpent’, ondanks het krakkemikkige Nederlands dat Knippenberg soms soms spreekt. En daarmee is dit gewoon een hele fijne serie!

Tv-recensie ‘Ozark’, seizoen 2

Deze serie zou je kunnen karakteriseren als het kleinere broertje van ‘Breaking Bad‘. Want ja, ook hier gaat alles om een op het oog vrij burgerlijke huis-vader, Marty Byrd (heerlijk gespeeld door Jason Bateman), die in de tussentijd kniediep in de criminele wereld zit. Hij kookt geen meth, zoals zijn evenknie Walter White, maar wast geld wit. En dat doet hij in een toeristisch merengebied in hartje Amerika, de Ozarks in Missouri.

In dit tweede seizoen (voor mijn oordeel over seizoen 1, zie hier) weten de Byrds een casino op te zetten voor hun witwasoperatie, maar daarvoor moeten ze wel steeds extremere maatregelen nemen, waarin ook Marty’s vrouw, Wendy (Laura Linney) zich niet onbetuigd laat.

Al met al is deze serie minder meeslepend als ‘Breaking Bad’, zo eerlijk moet je zijn, maar toch is er ten slotte voldoende te genieten.

 

Deel 1 van ‘St. Vincent afgerond

Met het negende hoofdstuk heb ik Deel 1 van mijn langere verhaal ‘St. Vincent’ afgerond (of ja, afgerond: dat is een verhaal natuurlijk nooit). Ik heb dit de laatste maanden als een feuilleton gepresenteerd op deze weblog.

Alles draait om Vincent, als dit nog niet duidelijk was: een jonge man die ontdekt dat hij een bijzondere gave heeft. De oude dame Imogen Waller leert hem hiermee om te gaan en introduceert hem hiermee in een nieuwe wereld. Maar heeft ze misschien ook een eigen agenda? En hoe beïnvloedt dit de carrière van Vincent als internet-pionier met het snel groeiende internet-platform GetIt? En wat betekent dit voor zijn relaties met familie en vrienden?

Klik om hoofdstuk 9 te lezen het plaatje aan.

Het is de bedoeling dit verhaal nog enige tijd te vervolgen. Ik heb namelijk na dit eerste deel, nog twee delen gepland! De komende maanden zal ik hopelijk hier verder aan kunnen werken en meer van kunnen laten zien.

Ben je benieuwd naar de andere hoofdstukken? Hieronder heb ik in een overzichtelijke tabel alle hoofdstukken onder elkaar gezet.

Proloog

2001

Hoofdstuk 1

Vincent Charme Nudge

Deel 1

2004

Hoofdstuk 2

Domaine St. Vincent

Hoofdstuk 3

Done and Done

Hoofdstuk 4

Twee dames

Hoofdstuk 5

Conditioneringen

Hoofdstuk 6

Landhotel Steinerwirt

Hoofdstuk 7

Strandhotel Seeblick

Hoofdstuk 8

Konstanz en Burg Reuland

Hoofdstuk 9

De dood van Imogen Waller

Deel 2

2005

n.t.b.

Deel 3

n.t.b.

n.t.b.

Tv-recensie ‘It’s a sin’

In deze fijne Britse tv-serie volgen we enkele homoseksuele mensen en hun vrinden in het Londen van de jaren ’80. Elk gaan ze anders met hun geaardheid om, alhoewel ze allemaal samen in één huis gaan wonen. Het is een vrolijke boel en al snel wordt het een hecht clubje, tot aids toeslaat. Dit is gewoon een prachtige miniserie, met heerlijke personages, een goed verhaal en ook een bittere afloop, want ja, die aids hakt er stevig in.

Hoofdstuk 8 ‘St. Vincent’-feuilleton

Hierbij kan ik alweer een nieuw hoofdstuk in de St. Vincent-reeks laten zien!

In dit nieuwe hoofdstuk is Vincent erin geslaagd om onder de invloed van mevrouw Waller uit te komen. Maar hij zint op wraak en trekt de teugels naar zich toe. Hiervoor moet hij allereerst een oude man ontmoeten in de Duitse stad Konstanz.

En daarna heeft hij ook nog een ander gesprek te voeren!

Klik om hoofdstuk 8 te lezen het plaatje aan.

Tv-recensie ‘How to become a tyrant’

Dit is een satirisch zelfhulp-programma waarin met wat goede voorbeelden wordt getoond hoe je een succesvol dictator kunt worden. De toon van de serie is lekker vlot en cynisch natuurlijk, als enkele grote dictators van de laatste eeuwen de revue passeren: Adolf ‘Korporaaltje Schicklgruber’ Hitler natuurlijk eerst en vooral, maar ook o.a. Idi Amin, Saddam Hoessein, Kolonel Khadaffi  en ten slotte de Kim-dynastie in Noord-Korea.

Wellicht voelt de cynische, satirische toon voor sommigen wat ongemakkelijk, maar ik vind deze goed geslaagd. Neem hierbij ook nog eens de fijne vertelstem van Peter Dinklage (Tyrion uit Game of Thrones) en je hebt een aardige serie!

( Omdat ‘Tyrion’ toch aan het woord was, zou je bijna zeggen dat zelfs een verwijzing naar één van de fijne dictators uit het GoT-universum niet misstaan: Aegon de Veroveraar? Cersei? Het had zomaar gekund! )