f a n t a s t i c o n

Verhalen en meer van Christian Deterink

+menu-


 • Uitgelicht: Verhaal #2 uit mijn bundel Projector 2

  Posted on by admin

  Ik heb recent weer een nieuwe bundel samengesteld met enkele van mijn beste verhalen: ‘Projector2’. Het naadloze vervolg op mijn eerdere best of-bundel ‘Projector‘. Als opwarmertje ga ik kort alle verhalen langs uit deze bundel!

  Verhaal 2
  Ik meen me te herinneren dat de kiem van dit verhaal ligt in een verhaal uit de bundel ‘De Aleph’ van Borges. Een fantastisch boek, nog niet eens zozeer door de verhalen, maar wel door de rijkdom van ideeën die tentoon gespreid wordt. Ik transplanteerde het centrale idee in een fictief Middenamerikaans landje dat ik Poyais doopte. En zo ontstond dit verhaal… Klik het plaatje aan om het te lezen.


 • Boekrecensie ‘Wat het hart verwoest’, John Boyne

  Posted on by admin

  Deze vuistdikke roman gaat over het leven van Cyril Avery. Hij is de bastaard van een tienermeisje, dat hem afstaat aan een kinderloos echtpaar. Als hij opgroeit, merkt hij al snel dat hij jongens prefereert boven meisjes. Hij bouwt vooraf een obsessie op voor Julian, een jongen die hij al van jongs af aan kent, en met wie hij op één kamer belandt op school. In het Ierland van midden twintigste eeuw is homoseusualiteit echter taboe, en zo ontkent Cyril keer op keer zijn ware aard, tot het dieptepunt dat hij de zus van Julian trouwt, maar na de bruiloft in verwarring vlucht. Dat is het begin van een zoektocht die hem onder meer naar Amsterdam en New York voeren.

  John Boyne heeft een goede schrijfstijl en weet het verhaal heel invoelbaar te maken. De belevenissen van Cyril zijn meeslepend en zijn meteen een portret van de tijdsgeest, niet alleen de Ierse periode, maar ook bijvoorbeeld het aids-tijdperk en de tijd van het internetdaten.

  Wat ik verder goed gedaan vind is dat Boyne de soms wel erg zware materie (Cyril krijgt behoorlijk wat voor zijn kiezen) toch nog licht te houden, door bij vlagen heel geestig te schrijven. Dat lukt met name in het begin van het boek heel goed in de passages over de adoptieouders van Cyril: de schuinsmarcherende en frauderende Charles, die niet voldoende kan benadrukken dat Cyril geen echte Avery is, en de frigide Maude, die boeken schrijft waarvan ze eigenlijk niet wil dat die worden gelezen, want dat is maar vulgair.  Die amusante, bijna kluchtige, toon weet Boyne in het hele boek, met name in de dialogen, vast te houden. Zoals ook een kostelijk gesprek van Cyril met een bekrompen echtpaar dat volhoudt heel open te staan tegen afwijkende geaardheden, maar telkens weer precies het tegenover gestelde laat zien.

  Een puntje van kritiek is wel dat Boyne heel vaak als stijlelement gebruikt dat hij een plotlijn opbouwt tot een ‘climax’, en daarna de vertelling bruut eindigt en een grote sprong in de tijd maakt. Dit komt, vooral omdat hij dat drie, vier keer doet, toch een beetje gekunsteld en als een formule over. Maar al met al was dit zeker een boek dat zeer de moeite waard is!


 • Boekrecensie ‘Mr. Mercedes’, Stephen King

  Posted on by admin

  Na een lange tijd heb ik me maar weer eens aan een Stephen King gewaagd. En dat beviel toch wel weer erg goed: wat een vertelkracht heeft deze man, ongelooflijk!

  Het verhaal waarin King je meesleurt, is evenwel absoluut niet iets in het genre van de horror, waar King toch vooral bekend om staat. Het is opvallend genoeg zelfs gewoon een rechttoe-rechtaan-thriller! Een veel beproefd genre, waarin heel veel middelmatige boeken geschreven zijn, als je het mij vraagt. King weet die middelmaat gelukkig te ontstijgen. Misschien wel ondanks dat zijn hoofdpersoon Bill Hodges een aan lager wal geraakte (inmiddels gepensioneerde) politie-rechercheur is die zichzelf verwaarloost (cliché-alarm!). Maar King brengt deze man gelukkig wel heel vaardig tot leven.

  Belangrijker is echter dat hij ervoor gekozen heeft de ‘bad guy’, de massa-moordenaar die met een Mercedes in reed op het publiek en nog wist weg te komen ook, al even uitgebreid in beeld te brengen. Hiermee wordt het verhaal geen who-dunnit-achtige zoektocht naar deze ‘Mr. Mercedes’, maar veel meer een boeiend kat-en-muis-spel. Zeker omdat de ‘daarder’ Brady Hartsfield in dezelfde wijk woont als Hodges en hun paden zich regelmatig (bijna) kruisen. Die Brady Hartsfield is daarbij weer echt zo’n verknipte, maar ook complexe, persoonlijkheid die alleen King kan verzinnen. Een tegelijkertijd fascinerende en afstotelijke ‘bad guy’ die dit boek tot het prima in elkaar gestoken eind interessant houdt.

  Het boek kent overigens meer interessante personen; want naast de psychisch gestoorde Brady is daar ook nog Holly (familie van een eerder slachtoffer), die dan weer een heel andere ontwikkeling doormaakt…

  Daarmee lijk ik alleen maar positief te zijn, maar dat is niet het geval; want mindere punten heeft dit boek ook. De belangrijkste is dat ik vond dat King, net als bij 11-2-63, veel te veel woorden nodig heeft voor een uiteindelijk toch vrij eenvoudig plot. Schrap 30-40%, en je houdt een veel krachtiger boek over, zou ik zeggen. Maar ja, welke redacteur durft dat nog tegen een grootheid als King te zeggen..?

   


 • Uitgelicht: De ‘bank-verhalen’

  Posted on by admin

  banksSinds het uitbreken van de financiële crisis ben ik behoorlijk veel tijd bezig geweest met het ontrafelen van de kwalijke rol hierin van de banken. Boeken zoals die van Luyendijk en Engelen heb ik verslonden en ook diverse films en documentaires heb ik met veel interesse bekeken.

  Dit heeft uiteraard ook zijn weerslag gekregen op de onderwerpen van mijn verhalen. In ieder geval drie verhalen hebben een duidelijke connectie met het financiële wereldje en de rol van de banken in de economische neergang.  Hierbij breng ik die graag bij je onder de aandacht:

  De Olympus Affaire. In dit verhaal wordt een ‘action’-kunstwerk gecreëerd, die een aanklacht moet vormen tegen de handel en wandel van de vier Nederlandse groot-banken.

  Ieder het zijne. In deze raamvertelling speelt onder meer Harrison Bates een rol; een typische gladjakker die je in het wereldje veel ziet en natuurlijk in dienst is van Goldman Sachs. Niet voor niets is deze man op afstand de meest onsympathieke van alle personen in dit verhaal . Sterker nog; hij is een vreselijke psychopaat van de eerste orde.

  Doppelgänger. Dit verhaal gaat voor een belangrijk deel over David Kerry, een zeer succesvolle zakenman, die werkt voor zakenbank Lehman Brothers. Inderdaad: de eerste domino-steen die in het najaar van 2008 om zal vallen.


 • Boekrecensie “A boy in winter”, Rachel Seiffert

  Posted on by admin

  Dit boek speelt in de Oekraïne tijdens WOII, als na de verovering door het Duitse leger, de ‘inzetgroepen’ aan de slag gaan met hun grimmige klus Joden te vermoorden.

  Het boek brengt deze gebeurtenissen tot leven via verschillende personen. De Duitse ingenieur en wegenbouwer Pohl, ten eerste, wiens geweten zwaar op de proef wordt gesteld; de Oekraïense Yasia, die bezorgd is om haar gedeserteerde vriend en met de Duitsers collaborerende Mykola, en twee jonge Joodse broertjes die zijn ondergedoken. En de levenslopen van deze personen kruizen zich al snel.

  Seiffert schrijft in een sterke beeldende stijl en maakt dit boek hiermee buitengewoon meeslepend en indringend. Een prachtig boek. Lezen!


 • Nieuw blog-bericht op GSRO-site

  Posted on by admin

  Ik heb weer een nieuwe blog geplaatst op de site van de GSRO; Ruimtemakers-Oost. Deze keer over hoe naar mijn idee wat meer ‘noaberschap’ zeker gewenst zou zijn in de ruimtelijke ordeningspraktijk. Klik om dit blog te lezen het plaatje aan!


 • Uitgelicht: De ‘oorlogsverhalen’

  Posted on by admin

  Ik heb enkele verhalen geschreven die spelen in een oorlog. Deze wil ik hierbij graag nog eens onder de aandacht brengen:

  De Krimoorlog: In ‘Monologen van een onsterfelijke, deel 2‘ vertelt Miksa over zijn belevenissen tijdens de Krimoorlog, die plaatshad in de eerste helft van de negentiende eeuw.

  De Eerste Wereldoorlog: In ‘Het visioen‘ moet Harry Hilhurst door een bericht in de krant terug denken aan zijn tijd als soldaat in de Eerste Wereldoorlog, en in het bijzonder het visioen dat hij kreeg tijdens een veldslag tegen de Duitsers.

  De Tweede Wereldoorlog: in ‘Monowitz‘ maken we kennis met een Duitse soldaat die moet werken in het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau.

  En ten slotte kan ik natuurlijk ook mijn afgeronde boek ‘Het ware paradijs’ noemen, dat in het geheel plaatsvindt in het Duitsland vlak voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog.


 • Uitgelicht: Verhaal #1 uit mijn bundel Projector 2

  Posted on by admin

  Ik heb recent weer een nieuwe bundel samengesteld met enkele van mijn beste verhalen: ‘Projector2’. Het naadloze vervolg op mijn eerdere best of-bundel ‘Projector‘. Als opwarmertje ga ik kort alle verhalen langs uit deze bundel!

  Verhaal 1: De taxidermist #1
  Dit eerste stuk is geschreven in de stijl van een vlot detective-verhaaltje rondom twee politierechercheurs, Kurt en Angie. Zij stuiten op een bizarre moord: een taxidermist (iemand die dode dieren prepareert) is vermoord in zijn werkplaats, waarna diens hoofd is afgehakt en is uitgestald naast het paardenhoofd waar de man als laatste mee bezig was. Dit verhaal kent nog twee vervolgen die elders op mijn site of in de bundel ‘De Tündük’ te vinden zijn. Klik het plaatje aan om het verhaal te lezen…


 • Boekrecensie ‘Een goede school’, Richard Yates

  Posted on by admin

  Deze schrijver kende ik nog van Revolutionary Road. In dit ook al weer (semi-)autobiografische boek keert hij terug naar zijn schooltijd; een kostschool in de VS. Het verhaal richt zich hierbij op verschillende personages, zowel scholieren als docenten. Dat zou interessant kunnen zijn, maar helaas blijft het allemaal nogal vlak: de personages komen niet tot leven en ook mist het boek enige verhaalkundige spanning of urgentie. Daarmee is dit een weinig meeslepend boek. Nee, geen succes…