Filmrecensie ‘Super 8’

Deze film is eigenlijk precies wat je mag verwachten als je J.J. Abrams (Star Trek-films) en Steven Spielberg (E.T.) laat samenwerken. Inderdaad: een SF-film over een buitenaards (of is het nu onderaards?) wezen, dat wordt opgejaagd door het leger, maar helemaal niet zo kwaadaardig is als die volwassenen denken. Maar dat begrijpen natuurlijk alleen de kinderen, die vanzelfsprekend ook de hoofdpersoon zijn in deze film. Om het er nog dikker op te leggen blijkt het wezen zelfs ook nog van die goeiige wijd uiteenstaande ET-ogen te hebben, voordat het aan het einde van film met zijn ruimteschip naar huis terugkeert.

Zo lijkt deze film vooral een ode te zijn aan klassieke SF-film, ET voorop. Maar het is meer dan dat, het is ook een eerbetoon van beide heren aan het prille begin van hun eigen film-carriere, toen ze als kind met een Super-8 camera hun eerste film in elkaar draaiden. Dat is namelijk precies wat Joe, de jonge hoofdpersoon, samen met zijn vrienden aan het doen is.

Het geheel overziend is ‘Super 8’  een onderhoudende, met liefde gemaakte film, die goed in elkaar zit en zeker de moeite waard is, zonder echter memorabel te worden. Daarvoor blijft de film namelijk teveel een herhalingsoefening.