Filrecensie ‘Shame’

Deze arthouse-film werd door high-brow critici erg gewaardeerd, maar ik vond er, eerlijk gezegd, niet zo heel veel aan. Het verhaal gaat over Brandon (gespeeld door dezelfde Michael Fassbender die vorig jaar nog een memorabele rol als de cyborg David neerzette in Prometheus) die lijdt aan een seksverslaving. Zijn hele leventje wordt vervolgens in de war geschopt als zijn zusje bij hem intrekt. Die is al even getroubleerd, getuige alleen al de sporen van zelfverminking op haar arm. Brandon heeft natuurlijk te maken met de schaamte over zijn seksobsessie en is hierdoor ook volstrekt niet in staat echte relaties aan te gaan. Zijn zusje, die de kost verdient als nachtclubzangeres, begint vervolgens aan te rommelen met nota bene zijn baas, wat de zaken er ook niet beter op maakt.

Al met al vond ik het verhaal echter niet zo heel boeiend. De film leidt hiernaast niet tot een echt duidelijk einde. Dat is natuurlijk erg genuanceerd van regissseur Steve McQueen (want dat gebeurt in het echte leven ook niet), maar of dat de film goed doet? Nee dus…

Eigenlijk het enige memorabele in de film vond ik de oningekorte registratie van een optreden van Sissy, die bijzonder ingehouden een trage, treurige, versie zingt van Sinatra’s ‘New York New York’ en hiermee een hele eigen wrange lading geeft aan de bekende songtekst: ‘King of the hill, top of the heap’ en ‘If I can make it there, I’ll make it anywhere”.