Tv-recensie ‘Chernobyl’

De kernramp in Tsjernobyl in 1986 was één van de grootste rampen in de moderne geschiedenis. Gorbatsjov zei er later over dat deze ramp misschien wel het laatste beslissende zetje was die de Sovjet-Unie uiteindelijk deed omvallen.

Dit boeiende weetje wordt getoond in de laatste aflevering van deze serie, die heel getrouw het verloop van de ramp verbeeldt. Hoofdpersoon is de academicus Valery Legasov, die na de ramp een taak krijgt als wetenschappelijk adviseur bij het puinruimen. Hij vindt medestanders in de apparatsjik Boris Sjtsjerbina en collega kernfysicus Oelana Chomjoek.

Maar de serie is deels ook een raamvertelling die duidelijk tot doel heeft alle aspecten van de ramp te laten zien. En om die reden wordt bijvoorbeeld ook de moedige vrouw van een brandweerman, die de stralingsziekte opdoet en enkele dagen later overlijdt, gevolgd. Alsmede een bleue jongen die op pad wordt gestuurd om met een team alle besmette dieren in de omgeving op te ruimen.

Alles leidt tot een spannende apotheose, met de rechtszaak tegen de daders waarin uiteindelijk de ware toedracht van de ramp worden getoond: een combinatie van technisch maar vooral ook heel erg menselijk falen.

Hiermee is dit een zeer boeiende en ook beklemmende serie met een fascinerend onderwerp. Wel een beetje gek dat al die Russen duidelijk cockney-Engels spreken (tja, dit is een op en top Britse serie), maar voor de rest is dit gewoon een top-serie!