Tv-recensie ‘Homeland’, seizoen 6

Van alle hedendaagse tv-series vind ik dit verreweg de meest realistische. De angst voor (moslim-)terrorisme, de Patriot-Act, de Alt-Right beweging, het zit allemaal in dit zesde seizoen, dat hiermee hoogst actueel is. Niet voor niets is dit het eerste seizoen sinds jaren dat zich weer helemaal in de VS afspeelt: de makers realiseren zich terdege dat al het belangwekkende zich nu hier afspeelt.

En de makers hebben volgens mij ook Amerika een spiegel willen voorhouden. Bijvoorbeeld als keer op keer de veiligheidsdiensten extreem reageren, mede doordat ze nogal vooringenomen en stompzinnig handelen. Zo concluderen ze meteen dat een busje dat ontploft een zelfmoordaanslag moet zijn en daarna dat Peter Quinn (ja, hij leeft nog) de dochter en oppas van Frannie, Carrie’s dochter, gijzelt. Beide aannames zijn natuurlijk fout. Maar ook de Alt-Right beweging wordt flink op de hak genomen, als in beeld wordt gebracht hoezeer zij de waarheid keer op keer grotesk verdraaien.

Zo is deze serie, afgezien van een uitstekende en meer dan boeiende spionage-thriller, ook een sterke politieke statement naar mijn idee. En al met al dus zeker de moeite waard!