Verhalen en meer van Christian Deterink

+menu-


Tv-recensie ‘Star Trek Discovery’, seizoen 1 & 2

Nu ik door de beste half honderd Voyager-afleveringen heen ben (en een dozijn of zo Next Generation), heb ik me maar eens gewaagd aan seizoen 2 van de nog heel nieuwe loot aan de stam Star Strek Discovery; na een tijd geleden al seizoen 1 te hebben gezien.

En dat seizoen 2 ziet er goed uit! Discovery speelt enkele decennia vóór de oorspronkelijke serie en heeft zelfs een karakter dat we uit die oer-serie kennen: Spock!

Maar voor de rest lopen vergelijkingen toch wel mank, want ja: de kwaliteit van de cinematografie van Discovery is toch wel van een andere planeet dan de oerserie; die nu wel heel erg houtje-touwtje en kneuterig uitziet. Maar dat komt natuurlijk ook omdat Discovery er wel héél gaaf uit ziet. Ook zeker een sprong voorwaarts in vergelijking met The Next Generation en Voyager.

Waar deze serie zich ook onderscheidt, is in de storytelling. Geen losse afleveringetjes meer die telkens beginnen met: “Captain’s Log, stardate huppelepup“, maar een doorlopend verhaal. In seizoen 2 draait dit allemaal om de zoektocht van de USS Discovery naar de mysterieuze ‘Red Angel’, en hierin speelt Michael Burnham (ondanks de naam een vrouw – uitstekend vertolkt overigens door Sonequa Martin-Green) een essentiële rol.

Dit leidt tot een serie vol dramatische verwikkelingen, bijzondere verhaallijnen (zoals een uitstapje naar een soort parallelle ‘schimmel’-wereld – ja echt) en ook echte persoonlijke ontwikkelingen bij de hoofdpersonen. En hiermee een serie die zeker de moeite waard is; leuk!

Comments are closed.