Tv-recensie ‘The plot against America’

Deze HBO-miniserie brengt kortweg min of meer het gelijknamige boek van Philip Roth in beeld, dat ik recent zelf heb gelezen. Hiermee is het verhaal van deze serie misschien niet zo heel verrassend meer, maar ik was nog wel erg benieuwd hoe alles in beeld gebracht werd. En dat is ronduit uitstekend! De sfeer van Amerika in de vroege jaren ’40 is goed getroffen en de hoofdrolspelers zijn overtuigend, waarbij met name John Turturro (Jesus Quintana in The Big Lebowski) als Rabbi Bengelsdorf excelleert.

De serie is overigens wel meer als een raamvertelling vormgegeven, waarin alles dus minder vanuit het gezichtspunt van alleen maar de jonge Philip wordt verteld, maar óók vanuit het gezichtspunt van zijn vader, moeder, broer Sandy, neef Alvin en tante Evelyn. Hiermee wordt het verhaal heel effectief verteld. En ten slotte zijn er zeker details in de serie anders dan in het boek. Neem bijvoorbeeld de mogelijke rol van Alvin in het neerhalen van Lindbergh’s vliegtuig. Of neem het open einde, dat nog niet vertelt of FDR alsnog in de extra verkiezingen na Lindbergh’s dood de verkiezingen wint…

Zo is dit al met al een hele fijne miniserie. Eentje, die net als het boek behoorlijk verontrustend is wat betreft de nog steeds relevante boodschap: dat een land met onfris leiderschap al snel behoorlijk kan afglijden! Kijken dus!