Na een Masterclass door Rene Appel te hebben mogen bijwonen en na een boek van hem te hebben gelezen, waagde ik me ook maar eens aan dit ‘schrijfboek’. Rene Appel geeft hierin tips en trucs over hoe je een spannend boek kunt schrijven. Gelukkig beperkt hij zich hierbij niet alleen tot het genre van de thriller, want, naar mijn idee terecht, zegt hij dat ook ‘hoog-literaire’ boeken als ‘Madame Bovary’ in zekere zin heel spannend zijn.
Rene Appel deelt een aantal mooie inzichten met je in dit boek: over de structuur van je verhaal, over conflicten, over personages. Maar vooral een eye-opener vond ik dat ook het spelen met informatie heel belangrijk is in een boek. Veel spanning komt onder meer voort uit dat je minder weet dan de protagonist(en), maar tegelijkertijd kan ook het meer weten dan je protagonist(en) heel spannend zijn (het Jan Klaassen-effect noemt Appel dit laatste).
Toch is dit boek niet helemaal bevredigend, omdat het toch enigszins aan de oppervlakte blijft. Appel slaagt er namelijk niet in om je echt concrete tips mee te geven. Dat er in het boek nergens een schemaatje of een lijstje of iets dergelijks voorkomt, is veelzeggend. Tegelijkertijd vond ik het boek soms nogal taai lezen, omdat Appel nogal uitgebreid in gaat op voorbeelden uit boeken. Hele ‘blurbs’ van de plots, met allerlei namen, plaatsen, etc., worden met je gedeeld. Maar zeker omdat dit eigenlijk totaal niet ter zake doet (je wilt namelijk lezen over schrijftechnieken) waren deze passages soms nogal moeilijk om doorheen te komen.
Maar al met al toch zeker een heel boeiend boekwerkje dit. Alhoewel ik in het genre ‘schrijf-boeken’ toch nog wel steeds dat boekje ‘Brieven aan een jonge romanschrijver’ van Mario Vargas Llosa de absolute topper vindt!