Boekrecensie ‘Dialogen schrijven’ Don Duyns (red.)

duynsNog een boek uit de Schrijversacademie-bibliotheek, deze bundel met opstellen van verschillende schrijvers over het onderwerp ‘Dialogen schrijven’. Dit is een heel aardige boek met soms hele verhelderende stukken over hoe je een goede dialoog schrijft. Niet alleen in proza, maar ook in andere genres als film en toneel. Ik moet wel toegeven dat ik me beperkt heb tot de stukken over proza.

De belangrijkste les wat mij betreft is, dat goede dialogen een wankel evenwicht moeten bewandelen tussen aan de ene kant stilering en aan de andere kant geloofwaardigheid. Wat betreft het eerste: natuurlijk kun je geen gesprekken uit het dagelijkse leven opnemen in je boeken. Die zitten immers vol met ehhs en ahhs, gestamel, half afgemaakte zinnen, taalfouten, herhalingen, etc. Als schrijver zul je de dialogen mooier moeten maken op al deze vlakken; stileren. Dat sluit aan bij de centrale boodschap uit Story van Robert McKee: verhaal is een metafoor van het leven. Aan de andere kant moet de dialoog wel geloofwaardig blijven; je personages zouden zo moeten kunnen praten (en je lezer moet hierin kunnen meegaan).

Hiermee is dit een heel bruikbare bundel, waarbij met name de opstellen van Brokken, Verbogt, Appel en Christophe, zeer interessant waren.