Boekrecensie ‘Een land waarover is nagedacht’, Hans Lörzing

Dit boek gaat natuurlijk heel erg over mijn vakgebied; de ruimtelijke ordening. In een aanstekelijk geschreven boek vertelt Hans Lörzing over de geschiedenis van de ruimtelijke ordening in ons land. En daarin hebben we natuurlijk iets hoog te houden; gezien het gezegde ‘God schiep de wereld maar de Hollanders schiepen Holland’.

In de recente geschiedenis waren de Woningwet maar ook met name de Tweede Nota over de Ruimtelijke Ordening mijlpalen. Maar daarna ook zeker de Vierde Nota en met name het vervolg daarop; de Vierde Nota Extra; de Vinex. Begin jaren ’90 zorgde dit voor de hoogtijdagen van de planologie in ons land; want alles wat toen gepland was, is ook bijna helemaal  gerealiseerd.

Hierna zette het verval echter snel in, met het opdoeken van de RPD en met name het ministerie van VROM. Nederland zou ‘af’ zijn; en anders konden lagere overheden het wel alleen regelen. Een kwart eeuw later is (onder meer met de woningcrisis) pijnlijk duidelijk geworden dat dit niet zo is; en schreeuwt inmiddels zo’n beetje iedereen om een beetje broodnodige centrale sturing. Een en terugkeer van een ministerie met een ‘R’ in de naam; ook het boek van Lörzing is een vurig pleidooi hiervoor: hij voorziet een ministerie voor ‘Bouwen, Wonen en Ruimte’. Laat maar komen, zou ik zeggen!