Verhalen en meer van Christian Deterink

+menu-


Boekrecensie ‘Het Goud van Cuzco’, Antoine B. Daniel

Deze volgende episode uit de trilogie ‘Inca’, vertelt wat er verder gebeurt met de hoofdpersonen Anamaya en Gabriel uit deel 1. En dat is natuurlijk dat ze heel dichtbij de wereldgeschiedenis zijn, die om hen heen gemaakt wordt.

Ik heb het er dan natuurlijk over hoe Francisco Pizarro met zijn ‘motley crew‘ van ongeveer 160 ongewassen en ongeschoren Spanjaarden het Peruaanse binnenland binnen trekt en bij de eerste de beste kans die hij krijgt, Atahuallpa, de ‘Ene Inca’, de Zoon van de Zon, de absoluut heerser over een rijk van meer dan 10 miljoen zielen dat reikt van modern Colombia tot Chili, in gijzeling neemt.

Natuurlijk is deze verbijsterende gebeurtenis ook een belangrijk sleutelmoment dat in mijn eigen boek in wording een belangrijke plaats moet krijgen en daarom was ik wel benieuwd wat in dit boek met die materie wordt gedaan. Dat is aardig, maar eerlijk gezegd ook niet zo heel geweldig. Omdat ik ook zo diep in de materie zit, kon ik zelfs vrij goed herkennen waar de schrijvers brokjes historische informatie ingepast hadden in hun relaas.

Omdat het verhaal me echter toch niet genoeg kon boeien, haakte ik in dit boek toch ergens af nadat wordt verteld over de aankomst van Pizarro in Jauja, een klein jaar na de gijzelneming van Atahuallpa. Niet toevallig omdat dit het moment is waarop ik mijn eigen boek wil laten eindigen.

Kortom biedt dit boek interessante materie, maar begrijp ik ook wel waarom deze hele trilogie nooit aan de obscuriteit is ontsnapt…

Comments are closed.