Boekrecensie ‘Orakel’, Thomas olde Heuvelt

Onlangs heb ik deze schrijver zelf kort mogen spreken tijdens een bijeenkomst van VPRO’s ‘Brommer op Zee’ in de Rozet in Arnhem. Ik was onder de indruk van hoe sympathiek en benaderbaar hij zichzelf toonde! En ik vond het heel bijzonder zelf eens -ook over mijn eigen schrijfwerk- te praten met toch wel één van Nederlands meest interessante schrijvers van dit moment!

Ik bewonder Thomas dan ook zeer, vooral omdat hij met een genre dat toch lastig te promoten is (wat is het? horror, sf, fantasy? YA?) heel groot is geworden en echt is doorgebroken. Maar ook vond ik zijn eerdere boeken ‘HEX‘ en ‘Echo‘ zeer de moeite waard!

Geldt dat ook voor ‘Orakel’, dat ik tijdens mijn vakantie in Peru heb gelezen? Het antwoord is een ronkend ‘ja’! Want alweer neemt Olde Heuvelt je mee in een huiveringwekkend horror-plot, dit keer rondom een spookschip dat op enig moment opduikt in de duinen, en waarin tal van mensen verdwijnen. Ik zal de fascinerende achtergrond van dit alles niet eens proberen uit te leggen (Neil Gaiman’s ‘American Gods‘ speelt een rol), maar het leidt tot een heerlijk plot vol spannende verwikkelingen, dat ons ook naar vliegbasis Volkel en een boorplatform op zee voert.

Het is duidelijk dat Olde Heuvelt met dit boek alweer de roos treft. Zijn boek zal ook zeker de jongere lezer aanspreken, al is het maar omdat de hoofdpersoon de dertienjarige Luka is, en is daarom ook meer dan zijn vorige boeken ook in het Young Adult genre te plaatsen. Toppertje!