Boekrecensie ‘Rustig aan, Tijger”, Joost de Vries

Deze verhalenbundel van Joost de Vries (zie eerdere recensies hier, hier, hier en hier) is te karakteriseren als een serie portretten van millennials (of is het Generatie Y ?). Het is daarmee een heel eigentijds boek, vol verschijnselen van deze moderne tijd: social media, Funda, vlogs, Netflix, noem maar op. Dat maakt dit boek op zichzelf al interessant.

Daarbij komt dat Joost de Vries ondanks zijn gewone naam een ongewoon erudiete en literaire schrijver is, een heuse intellectueel; die tal van boeiende en vaak  ironische observaties op je loslaat, vaak ook nog heel ‘meta’, ook.

Maar soms bekruipt je wel het gevoel dat Joost te graag heel slim wil overkomen. En tegelijkertijd moet je zeker geen verhalen verwachten met een duidelijke ronde plot. Het gaat eigenlijk allemaal alle kanten op, waarbij heel veel aandacht vereist is om al die personages, die nauwelijks geïntroduceerd worden, en die ook nog eens in verschillende verhalen terugkomen, uit elkaar te houden. Maar al met al zeker een boeiende verhalenbundel!