Tv-recensie ‘Adolescence’

Deze korte Engelse tv-serie van 4 episodes begint met een gewelddadige politie-inval waarbij Jamie, op het eerste oog een heel normale 13-jarige Engelse jongen, ruw van zijn bed wordt gelicht en wordt afgevoerd in een arrestantenbus. Heel even denk je dan nog dat je misschien in een detective beland bent; die jongen is vast, zoals hij zelf ook zegt, onschuldig en natuurlijk zal dat uiteindelijk na veel speurwerk ook uitkomen.

Maar al heel snel blijkt deze serie een hele andere kant uit te gaan. In een bijzondere filmstijl waarin elke aflevering één lange eindeloos uitgesponnen scene is, zijn we getuige van hoe Jamie opgepakt wordt, hoe de politierechercheur navraag doet op zijn school, hoe Jamie wordt ondervraagd door een psychologe en -ten slotte- hoe Jamie’s ouders en zusje proberen om te gaan met alles. En dat wordt al snel heel beklemmend en vaak heel indringend en emotioneel.

Deze serie is dus zeker geen who-dunnit, maar veel meer een wrang portret van hoe mis het kan gaat met een opgroeiende adolescent als Jamie. Met name de derde aflevering is huiveringwekkend goed, als Jamie en zijn psychiater een intrigerend verbaal kat-en-muisspel met elkaar spelen. Fantastisch goed gedaan dit!

Boekrecensie ‘Regicide’, Robert Harris

Dit boek gaat over de jacht op de moordenaars van koning Charles I van Engeland. Twee van hen zijn gevlucht naar Amerika, dan nog een kolonie van Engeland, en het is aan Richard Nayler om ze te vinden.

In het boek wordt het verhaal zorgvuldig en vaardig opgebouwd; Harris heeft overduidelijk grip op de materie. Maar… hij gebruikt wel erg veel woorden voor een toch niet zo heel opmerkelijk verhaal. Natuurlijk wordt het bij tijd en wijle interessant, bijvoorbeeld als we lezen over hoe de burgeroorlog verliep (die het militaire bewind van Oliver Cromwell in het zadel hielp, een verre nazaat van die andere Cromwell) of hoe gruwelijk Charles I aan zijn einde kwam. Maar voor het overige gaat het verhaal veel te traag en is het me ook onhelder waarom Harris juist deze insteek gekozen heeft voor zijn verhaal, want eigenlijk is die hele jacht op die koningsmoordenaars weinig boeiend. Op hetzelfde moment brengt Harris de 17e eeuw wel zeer overtuigend tot leven. Maar al met al toch niet meer dan een magere drie uit vijf bollen.

Beste liedjes per jaar, editie#4, de jaren ’00

In een langere serie onderzoek ik wat voor mij de beste liedjes per jaar waren, uitgaande van de Top100-jaarlijsten van de Top 40. Geeft dat beperkingen? Jazeker, want inmiddels zitten we na de 70s, 80s en 90s in de zeroes en staat er nog geen enkele Radiohead-track in mijn lijst. Om maar iets te noemen. Nou ja, we gaan zien wat dit decennium brengt…

Meer na de break!

Lees verder “Beste liedjes per jaar, editie#4, de jaren ’00”

Boekrecensie Miniapolis’, Rob van Essen

Rob van Essen, las ik ergens, wordt wel eens de Nederlandse Murakami of Paul Auster genoemd. Nou heb ik beide genoemde auteurs hoog zitten (met name Paul Auster natuurlijk) dus alleen dat is al een reden om me weer eens aan een boek van Van Essen te wagen (zie mijn eerdere recensie: hier en hier).

In dit boek ontvouwen zich twee verhaallijnen: dat van Scherpenzeel, die met Wildervank in een bijkantoor van een gemeentelijke dienst werkt, en dat van Jonathan, die niet van een brug spring en dan zijn dode moeder in de tram treft.

Wat volgt is een verhaal dat nogal onopmerkelijk voortkabbelt; op een wijze die inderdaad wat doet denken aan Murakami. De beide eerstgenoemde mannen gaan met de tandem op fietsavontuur en Jonathan neemt zijn moeder mee naar de villa waar ze woonde. En hier komt alles samen.

Van Essen heeft een fijne schrijfstijl en er is voldoende om de aandacht vast te houden. Toch lijkt het verhaal wat ongericht; alsof dit boek niets meer is dan een tussendoortje. Nee, niet het beste werk van Van Essen.

Boekrecensie ‘Villa Pouca’, Gerrit Komrij

In dit boek vertelt Gerrit Komrij (ik had nog nooit eerder iets van hem gelezen) over het reilen en zeilen in het kleine dorpje Villa Pouca (ergens in een middengrote gemeente niet al te ver van Coimbra), waar hij als Nederlandse schrijver in ruste is neergestreken. En dat is prettig leesvoer. Komrij heeft een fijn pennetje en weet een mooie droogkomische toon te raken. Hij is en blijft vooral toeschouwer en toont aan dat er ook in zo’n klein dorpje van alles aan de hand is; kleurrijke dorpsbewoners, de bouw van een groot hotel in een oud klooster, etc. etc. Komrij brengt dat alles heel mooi tot leven. Uitstekend boek!

Boekrecensie ‘De Bourgondiërs’, Bart van Loo

Dit vuistdikke non-fictie boek gaat over de wordingsgeschiedenis van de Lage Landen als geografische eenheid. En daarin speelden de Bourgondiërs, en met name vier graven aan het einde van de Middeleeuwen een grote rol, toont Bart van Loo in dit boek aan. En dat doet hij in een wervelende, prettig leesbare stijl.

Na een lange inleiding met de vroegste geschiedenis van de Lage Landen, sleurt hij ons mee de late middeleeuwen in, zeg maar het ‘Game of Thrones‘-universum. En laat hij ons onder meer zien waarom ‘de Bourgondische levensstijl’ een begrip werd. Verder lezen we over ontelbare dynastieke kwesties, oorlogen, uithuwelijkingen, etc. etc. Dat wordt soms wel wat veel, maar Bart van Loo houdt het verhaal steeds levendig en smeuïg. Alles eindigt dan met Karel de Vijfde, in veel opzichten de laatste grote Bourgondische Graaf. Zijn dood vormde meteen het begin van de geboorte van de natie: onze Nederlandse onafhankelijkheidsverklaring die de aanzet gaf voor de Tachtigjarige oorlog. Boeiend en meeslepend boek! Leuk!

Tv-recensie van twee series

Cunk on Earth
Ik had al eerder de film ‘Cunk on Life’ gezien en daarom nu ook maar deze korte serie die al eerder uit kwam. Dit is wederom gemaakt door onder meer de onvolprezen Charlie Brooker, die we kennen van Black Mirror. En dat is weer behoorlijk komisch; de heerlijk onwetende en volkse Philomena Cunk geeft een originele draai aan de geschiedenis van de wereld en laat de deskundigen die ze interviewt in verbijstering achter.

Fights, Camera, Action
Deze korte docu-serie brengt de opkomst van talkshow van Jerry Springer in beeld, die zelfs populairder werd dan Oprah. Hoe deden ze dat? Door diep, extreem diep door de ondergrens te zakken. Zwakbegaafde white trash die elkaar op televee te lijf gaat, dat vat het wel zo’n beetje samen. Of beter: “een circus, maar dan zonder leeuwen”: een quote van de doodsaai ogende Jerry Springer zelf, die bijna letterlijk zijn ziel verkocht voor dit succes (als kind van holocaust-overlevers schroomde hij niet om zelfs neonazi’s en de KKK een podium te geven). Fascinerend.

Boekrecensie ‘Dit andere paradijs’, Paul Harding

Dit boek gaat over ‘Apple Island’ , een klein eilandje voor de kust van de Amerikaanse staat Maine. In de negentiende eeuw werd het bewoond door een bonte groep mensen. Maar dit ‘andere paradijs’ mocht er van de buitenwereld niet zijn; die vinden het maar een gedegenereerde toestand en besluit in te grijpen. En dan wordt het verhaal al snel tragisch.

Harding beschrijft dit allemaal in een fenomenale, zeer literaire stijl. En hij beschrijft alles prachtig en heel gedetailleerd. Neem alleen al een episch beschreven vloedgolf die ooit over het eiland trok. Maar vooral zijn liefdevolle portret van die bewoners van Apple Island. Fantastisch boek!