Filmrecensie Juni – Juli 2016

You know the drill! Van goed naar slecht!

filmThe Guard | Kostelijke film met Brendan Gleeson als een bijzonder eigenzinnige Ierse politie-agent in de provincie, die de spil wordt in een internationale drugssmokkelzaak. De samenwerking met de correcte Amerikaanse -en zwarte- FBI-agent Wendell (mooie rol van Don Cheadle) loopt op zijn zachtst gezegd stroef. Sprankelend vormgegeven en met een mooi plot. Geweldig!

filmState of play | Boeiende en intelligente politieke thriller met als hoofdpersoon Cal McAffrey (Russell Crowe), een journalist van de Washington Globe. In een onderzoek naar een moord stuit hij op een politieke intrige, die uiteindelijk allemaal lijkt te draaien om de belangen van een grote, Halliburton-achtige corporatie die kolossale militaire contracten afsluit met de VS. Met mooie rollen ook van Ben Affleck, Helen Mirren en Robin Wright.

filmThe Walk | Mooie vlotte bio-pic over de Fransman Philippe Petit, die het in zijn hoofd haalt om te koorddansen tussen de twee torens van het WTC in NYC (toen dat nog kon, ja, snif). Joseph Gordon-Levitt speelt een prima rol in een zonder meer alleraardigste film. Met overigens een eindeloos uitgerekte apotheose: de wandeling van Petit op het koord tussen de Twin Towers.

filmEx Machina | Boeiende sciencefiction film over de jonge programmeur Caleb die naar het afgelegen buitenverblijf van de legendarische en steenrijke internet-goeroe Nathan wordt geroepen. Deze Nathan experimenteert met Artificiële Intelligentie (AI) en Caleb moet de Turing-test uitvoeren bij zijn fem-bot Ava. Die test moet uitwijzen of Ava echt een ‘menselijk’ bewustzijn heeft. In het schimmenspel dat volgt wordt Caleb verliefd op Ava, lijkt Nathan een bruut, maar is het uiteindelijk Ava zelf die een heel slim spelletje heeft gespeeld om te kunnen ontsnappen. Mooi gedaan!

filmIn Bruges | Leuke misdaadkomedie met Colin Farrell en Brendan Gleeson. De beide acteurs spelen de huurmoordenaars Ray en Ken die na een misgelopen klus, waarin per ongeluk een jongetje is gedood, naar Brugge (of all places) gestuurd worden. Een ‘shit hole‘, volgens Ray. Toch heeft hun baas Harry (Ralph Fiennes) hun juist hier heen gezonden om hen nog enkele mooie dagen te geven voor Ray’s eigen aanstaande dood. Ja, dat lees je goed: dood. Ray zal namelijk moeten boeten voor zijn fout en Ken is degene die de trekker moet overhalen. Met dit basisgegeven ontstaat een aanstekelijke film die prima het genieten waard is!

filmA Most Wanted Man | Onderhoudende spionage-thriller van Neerlands eigen Anton Corbijn met de laatste grote rol van Philip-Seymour Hoffmann. Een Tsjetsjeense terrorist (?) arriveert in Hamburg en gaat hier op bezoek bij de bank die een groot fortuin beheert van diens vader. De spionagediensten, niet alleen de Duitse, maar ook de Amerikaanse, houden alles nauwlettend in de gaten. Mooie film met een prettige cadans die niet eens een keer enorm jachtig is, zonder overigens al te spectaculair te worden.

filmThe Kids are all right | Speelfilm over een ongewoon gezinnetje, bestaande uit twee moeders en hun twee kinderen. Als de sperma-donor van die beide koters opduikt, zorgt dit voor veel strubbelingen in de relatie tussen Nic en Jules, de beide vrouwen. Mooie, liefdevol gemaakte film, met een fijne ‘feel’ over zich.

filmBefore Sunrise | Ik ben deze filmtrilogie van Richard Linklater (ook van Boyhood) verkeerd-om begonnen met het laatste deel. In dit eerste deel zien we hoe Jesse (Ethan Hunt) en Celine (Julie Delphy) elkaar voor het eerst ontmoeten en één dag samen doorbrengen in Wenen. De film sprankelt door het spel van de hoofdrolspelers, de vele (wat zeg ik, bijna eindeloze!) boeiende dialogen en natuurlijk het bitterzoete zelfs enigszins dramatische einde. Deel 2 ook nog maar eens kijken!

filmThe Water Diviner | Dit is het regie-debuut van Russell Crowe. Hij speelt zelf de hoofdrol van Joshua Connors, een Australier wiens drie zonen allemaal lijken te zijn gesneuveld in de Slag op Gallipoli (we praten hedendaags Turkije, WOI). Als zijn vrouw ook nog zelfmoord pleegt, reist hij zelf naar het land om poolshoogte te nemen. En daar blijkt dat niet alleen een zoon nog leeft, maar dat hij ook zelf de liefde lijkt terug te vinden. Prima film dit.

filmTrainwreck | De Amerikaanse stand-up comédienne Amy Schumer kende ik met name door haar grove grappen, maar deze film van haar is toch prima in orde. Amy speelt min of meer zichzelf, een eigenzinnige vrouw die zich weigert te binden aan een man. Tot Aaron opduikt. Zeer genietbare en bij vlagen erg geestige film.

filmThe Program | Deze film gaat over de opkomst en ondergang van Lance Armstrong, zevenvoudig Tour-winnaar, die zijn hele team inclusief zichzelf aan een intensief doping-programma zette (hence the movie title). Dat is een kansrijk beginpunt, maar helaas is daar in deze film maar weinig mee gedaan. Goed beschouwd is dit niet meer dan een redelijke documentaire, zoals je die in dozijnen hebt op Discovery, maar dan met extra veel re-enactments. Jammer, bij deze film werd node een schrijver gemist die van een materie een meeslepend script had kunnen kneden.
Mensen die geïnteresseerd zijn in Lance Armstrong zou ik daarom eerder aanraden de echte documentaire ‘Stop at Nothing‘ te kijken (beschikbaar op Netflix). Dit geeft een veel beter beeld van de man en diens omvangrijke doping-bedrog.

filmIndepence Day – Resurgence | Deze film gaat rustig door waar de vorige, met Will Smith, twintig jaar geleden, eindigde. De invasie van aliens heeft toen gezorgd voor verbroedering en de wereld heeft twee decennia vrede en eenheid gekend (ja ja, herken de moraliserende vinger). Maar dan keren de aliens terug! Dit leidt wederom tot een belachelijk plot, vol onverholen Amerikaans patriottisme en misplaatst soldaten-machismo, waarin de grootste moeite wordt gedaan om de kolossale schaal van de bedreiging (het ‘alien ship’ past net in de Atlantische Oceaan) nog enige menselijke proportie mee te geven. Erg matig, maar als spektakelfilm in een iMax bioscoop nog net genietbaar….

filmBruno | Sascha Baron Cohen heeft enkele legendarische typetjes op zijn naam staan, zoals Borat. De film waarin deze Amerika rondreist en daar en passant de soms erg bekrompen Amerikanen te kijk zet, was erg geestig. In deze film gebeurt eigenlijk precies hetzelfde, alhoewel de Bruno die nu Amerika rondreist, wel Borat’s dia-negatief lijkt. Was laatstgenoemde namelijk een bekrompen, vrouwonvriendelijke racist, Bruno is juist een excentrieke uber-homo. De opzet is echter exact hetzelfde: met extreem gedrag, grappige of beschamende reacties van omstanders uitlokken. En dat kunstje is helaas een beetje uitgewerkt. Daarom niet meer dan een matige film.

filmBreach | Schijnbaar waargebeurd verhaal over hoe rookie Eric in de FBI heimelijk moet uitvinden of zijn directe baas Hanssen (een rol van Chris Cooper) spioneert voor de Russen. Omdat meteen uit de beginscène blijkt dat dit zo is, wordt alle spanning uit het plot geslagen. Wat dan overblijft is een ronduit doodsaaie film. Die IMDB score van 74 is onbegrijpelijk.