Filmrecensie Oktober – November 2018

Van goed naar slecht:
| The Ballad of Buster Scruggs
| The Incredibles 2
| Okja
| Alpha
| Sicario
| Sicario 2 – Day of the Soldado
| Pixels
| The hunt for the wilderpeople
| Bohemian Rhapsody
| 22 July
| Icarus

Na de break de volledige recensies!

filmThe Ballad of Buster Scruggs | Dit is de nieuwe film van de Coen-broers (Fargo, The Big Lebowski) en dat is van de eerste tot de laatste seconde smullen. Dit is echt cinema op het allerhoogste niveau! De film bestaat uit zes miniatuurtjes en die zijn allemaal op hun eigen manier even kostelijk. Wat mij betreft weer een absoluut meesterwerk!

filmThe Incredibles 2 | Het heeft me verbaasd hoe lang het duurde voor er een vervolg kwam op de kostelijke animatiefilm ‘The Incredibles‘. Maar nu dan toch! En ja, deze film is gewoon ook weer heel erg in orde. Heerlijke animaties en een prima uitgewerkt plot. Hoe voorspelbaar het ook is dat er aan de rijke broer en zus die het superhelden-gezin besluiten te helpen een rafelrandje zit… Ach, wat maakt het uit? Een deel drie zal er ook nog zeker wel aankomen!

filmOkja | Deze film deed me denken aan Isle of Dogs, omdat ook hier een kind op zoek gaat naar zijn/haar huisdier. In dit geval gaat het om Mija, die in de Koreaanse bergen met haar opa een reuzenvarken grootbrengt. En die Okja moet nu juist de spil vormen van een PR-campagne van een groot gen-tech-bedrijf. Wat volgt is een bij vlagen zeer cartooneske film vol met dierenrechtenactivisten en jachtige achtervolgingen, de volop schmierende acteurs Tilda Swinton en Jake Gyllenhaal, maar ook een grimmige boodschap over de gruwelen van de bio-industrie. Dat maakt de film wat onevenwichtig, maar toch heel genietbaar en meeslepend; ook door de prachtige wijze waarop dat reuzenvarken is geanimeerd.

filmAlpha | Het plot van deze film is redelijk snel verteld: in een prehistorisch Europa moet een voor dood achtergelaten jongen, Keda, zelf zijn weg terugvinden naar huis. Hij wordt hierbij geholpen door een wolf, waarmee hij zelfs bevriend raakt. De vormgeving van de film is prachtig; met majestueuze landschappen en halucinogene sterrenhemels. Ook de hoofdrol is prima ingevuld. Eén detail doet echter erg vreemd aan: waarom wordt Keda voor dood achtergelaten? Hij ligt op een plateau in een kloof; ik zou zeggen: regel een touw! Maar over het geheel: zeker de moeite waard!

filmSicario | Dit een misdaadthriller van de eigenzinnige regisseur Denis Villeneuve. We volgen de FBI-agente Kate Macer die betrokken raakt bij ’task force’ die als missie heeft een belangrijke Mexicaanse drugsbaron ten onder te brengen. Maar de zwijgzame mysterieuze geheim agent Alejandro (Benicio del Toro), waar Kate al snel gefascineerd door raakt, blijkt intussen een eigen agenda te hebben. Uitstekende en meeslepende film!

filmSicario 2 – Day of the Soldado | Deze film is een vervolg op voornoemde film. Maar zonder regisseur Villeneuve is het veel meer een rechttoe-rechtaan actiefilm geworden. Gelukkig is het wel een uitstekende film in dat genre: het plot is interessant genoeg, alle belangrijke hoofdrolspelers uit film 1 zijn er gewoon weer bij en de actiescènes zijn overtuigend en bij vlagen ook heel heftig.

filmPixels | De Marianentrog-lage IMDB-score die deze film krijgt is toch niet helemaal terecht. Natuurlijk: het verhaaltje (aliens vallen de aarde aan in de vorm van klassieke arcade-spelletjes) is bespottelijk, maar deze film pretendeert ook niets meer te zijn dan simpel vermaak. En vermakelijk is deze film bij vlagen wel degelijk, met onder meer een prima rol van Peter ‘Tyrion’ Dinklage. Iedereen kan net als hij lekker over de top gaan. Prima hersenloos vertier dus!

filmPapillon ’18 | Dit is een remake van de bekende klassieker met Steve McQueen naar het boek van Henry Charriere. Die beide voorgangers kende ik niet, dus daarom ging ik redelijk onbevooroordeeld deze film in. En die film is prima; zonder overigens heel bijzonder te worden. Voor zover ik kan zien is het een redelijk getrouwe weergave van het verhaal van Papillon, de Fransman die wordt opgesloten in een gevangenkamp in Guyana, maar uiteindelijk, samen met ene Louis Dega, weet te ontsnappen. Prima gedaan dit…

filmThe Hunt for the wilderpeople | Dit is een aardige Nieuwzeelandse speelfilm met Sam Neill in een bijna onherkenbare rol als de oude mopperpot Hec. De hoofdrol wordt echter gespeeld door de weesjongen Ricky, die door Hec’s vrouw zeer tegen zijn zin in huis wordt genomen. Nadat die vrouw sterft, vlucht Ricky de jungle in en moet Hec achter hem aan. Natuurlijk vindt hij de jongen, maar daarna zijn ze veroordeeld tot een reis door de wildernis terwijl de autoriteiten op hen jagen. En natuurlijk leren Ricky en Hec elkaar dan beter kennen en waarderen…

filmBohemian Rhapsody | Oef, wat viel deze film tegen! Dit had een hele indringende biopic kunnen zijn over Freddy Mercury’s leven, of een boeiend verslag van de opkomst van de band Queen, of zelfs een docu over de enorme impact van het nummer uit de titel. Maar in plaats daarvan is dit gewoon drie keer niets. Het tenenkrommende verhaaltje is een enorm versimpelde weergave van de werkelijkheid en zit zelfs vol met pertinente en zeer storende onwaarheden. En dat het live-aid concert als apotheose is genomen is ronduit waardeloos. Jammer!

film22 July | Deze film gaat over de terreuraanslag van Anders Breivik, gezien vanuit verschillende personages: een slachtoffer, de advocaat èn Breivik zelf. Daar wordt deze film meteen ongemakkelijk, want moet je zo’n misselijk monster als Breivik eigenlijk wel een podium gunnen en hem de kans geven om iets van zijn absurde en giftige gedachtegoed met je te delen? En verdient hij het eigenlijk wel dat regisseur Paul Greengrass hem opvallend neutraal benadert? Nou, nee: ik denk het dus niet! Daarom vind ik deze film moreel de plank behoorlijk mis slaan.

filmIcarus | Ook dit is een Netflix-film, of nee: echter meer een documentaire. Over de doping in de wielersport om precies te zijn. De filmmaker (tevens amateur-wielrenner) neemt de proef op de som en gaat met de hulp van een corrupte WADA-Rus zelf doping gebruiken. De materie rond doping en het schandaal rond Armstrong zijn echter reeds genoegzaam bekend en deze film kan daar niet heel veel aan toevoegen. Matig interessant dus…