Filmrecensie ‘The place beyond the pines’

Deze verrassende film begint als een vrij simpel verhaaltje rondom de motorstuntrijder Luke, die op een dag ontdekt dat hij een zoontje heeft bij een vroegere vriendin, Ro. Hij besluit voor hun de kost te willen verdienen en begint met het beroven banken om aan geld te komen.

De film lijkt hier gek genoeg heel veel op Drive. Ook met Ryan Gosling in de hoofdrol, die ook hier een zwijgzame man speelt wiens grote vaardigheid schuilt in het besturen van een voertuig (auto of motor). Verder gaan beide films over het beroven van banken en in beide gevallen loopt het niet goed af.

En daar wordt deze film interessant, want als na 50 minuten Luke wordt doodgeschoten door een politie-agent, lijkt het verhaal al voorbij. Niet dus, want de film begint de belevenissen van die politie-agent te volgen, die niet alleen worstelt met het schuldgevoel over dat hij Luke heeft doodgeschoten, maar ook met het corrupte politie-apparaat (dat laatste treffend in beeld gebracht door Ray Liotta). Hij weet er uiteindelijk redelijk goed uit te komen en legt de basis voor een succesvolle carriere.

Waarna we naadloos op alweer een derde verhaallijn terechtkomen; als vijftien jaar later in een bizar toeval de zoons van Avery en Luke bevriend raken en samen drugs gaan gebruiken. Als ze worden opgepakt door de politie, worden langzaam alle verhaallijntjes weer samengebracht…

‘The place beyond the pines’ is hiermee verrassend en veelzijdig, en ook genuanceerd doordat veel personen in het verhaal worden belicht. En dit levert een meer dan bekijkenswaardige film op!