Filmrecensies April – Juni 2017

Van goed naar slecht waren dit de films van april tot en met juni:

Filmtitel Beoordeling
Cloud Atlas heel goed
Moonlight goed
Fantastic beasts and where to find them goed
Elizabeth goed
Wonder Woman goed/matig
Rabbit Hole matig
Everest matigLees hieronder alle volledige recensies!

filmCloud Atlas | Dit is een film die ik op tv voor de tweede keer zag en opnieuw was ik zeer onder de indruk: het meesterwerk van David Mitchell is door de Wachowski’s gewoon ontzettend goed verfilmd. Je moet echter wel voorbereid zijn op een supervol en ingenieus verhaal. De argeloze kijker zal hierdoor snel afhaken, omdat die er al snel niets meer van snapt. Maar deze film is het echt waard om je eens goed in te verdiepen! En dan is ook een tweede kijkbeurt geen straf!

filmMoonlight | Dit is een indrukwekkende speelfilm over een jongen, Chiron, die worstelt met zijn identiteit. We volgen hem tijdens drie momenten in zijn leven. Ten eerste als kind, als hij door leeftijdgenoten wordt uitgescholden voor ‘faggot’. De drugsdealer Juan ontfermt zich over hem en leert hem enkele levenslessen. Daarna schakelen we over op Chiron als tiener, als hij toenadering zoekt tot ene Kevin, maar uiteindelijk hard het deksel op de neus krijgt. In de laatste episode zoekt de volwassen Chiron (inmiddels zelf ‘gerespecteerd’ drugdealer) Kevin weer op, en de vraag wie Chiron nu eigenlijk is doemt dan opnieuw weer op. Indringend verhaal en mooi vormgegeven!

filmFantastic beasts and where to find them | Dit is een alleraardigste film die speelt in het ‘Harry Potter’-universum, waarin Newt Scamander met een koffer vol fabeldieren naar New York reist, om vervolgens -natuurlijk- zijn dieren kwijt te raken. In de zoektocht naar die beesten raakt hij vervolgens betrokken in, ja, wat eigenlijk? Een plot dat nogal rammelt, laten we het daar op houden. Verhaalkundig is er dus weinig te genieten, maar de fijne feel en de mooi tot leven gebrachte fantasiewereld maken veel goed. Daarom nog steeds een zeer genietbare film!

filmElizabeth | Na de serie ‘The Crown’ gaat dit over de eerste koningin Elizabeth van Engeland. Sinds de boeken van Mantel (1 2) ben ik geïnteresseerd geraakt in het tijdsgewricht, maar of ik dit ook van deze film zou worden? Niet echt… Toegegeven: aan de vormgeving en de acteurs (Geoffrey Rush, Cate Blanchett in de titelrol) is niets mis, maar voor mij ging het allemaal niet erg leven. De jonge koningin heeft moeite zich staande te houden, maar dat alles zou zijn opgelost na een ‘The Godfather’-achtige afrekening op al haar vijanden? Dat is toch wel wat simpel. Toch een redelijke film.

filmWonder woman | Deze film kreeg 5 bollen in een NRC-recensie, dus dat beloofde veel. Maar een superheldenfilm uit de DC-Comic stal die hiervoor die drakerige film ‘Batman vs. Superman’ uitbracht? Zou die echt zo goed zijn? Mijn twijfel bleek terecht, want er is veel aan te merken op met name het wankele en redelijk belachelijke plot over amazone/godin ‘Diana’. Toch kent de film sterke momenten, zoals de oorlogsscenes in WOI. En hiermee is de film toch best aardig. Maar ook niet veel meer dan dat…

filmRabbit Hole | Dit is een speelfilm met een aansprekende cast (Nicole Kidman, Miles Teller) die goede recensies kreeg. Maar ik snap daar toch niet zoveel van. De film gaat kortom over een jong stel dat nog lang niet over de dood van hun vierjarige zoontje is; en beiden gaan ze hier op andere manieren mee om. Het huilerige slachtofferschap van de maar wat rondhangende huisvrouw Becca (gespeeld door Kidman) begon me echter al snel te irriteren. Een interessante verwikkeling moet dan voortkomen uit haar interactie met de jongen die haar zoontje per ongeluk dood reed (buiten zijn schuld overigens), maar ook dat wordt maar niet interessant. Op misschien het feit na dat deze jongen (gespeeld door Teller) een stripboek maakt dat gaat over parallelle werkelijkheden, en Becca troost vindt uit het feit dat er misschien ergens een parallelle werkelijkheid bestaat waarin ze wel gelukkig is…

filmEverest | De rampzalige Mt. Everest expeditie van 1996 heeft veel stof doen opwaaien. Dit is niet alleen al de tweede verfilming, ook zowat iedere overlevende die daarna nog een pen kon vasthouden heeft er een boek over geschreven. Wat zeg ik, zelfs Beck Weathers, wiens neus en handen afvroren en moesten worden afgezet, heeft zijn memoires opgetekend. Dat deze film echter met name over hem zou gaan, zie je er niet aan af. De film is op zijn best een redelijk vertelde en getrouwe weergave van de expeditie als geheel, waarin de klimmers worden overvallen door noodweer en er uiteindelijk 14 doden zouden vallen. Boeiend, zonder echter heel erg goed te worden.