Filmrecensies Augustus – September 2018

Van goed naar slecht:
| Isle of Dogs
| MI6
| Lucky Logan
| Publieke werken
| Searching
| Summer of 84
| Mandy

Na de break de volledige recensies!

filmIsle of Dogs | Menig fijnproever heeft natuurlijk inmiddels regisseur Wes Anderson in zijn hart gesloten, gezien zijn prachtige oeuvre waarin The Grand Budapest Hotel toch wel de allerbeste was (onlangs nog uitgezonden bij een Zomergasten-editie). Diens laatste worp gaat voornoemde film evenwel niet van de troon stoten. Maar toch valt er genoeg te genieten in Isle of Dogs, al is het maar door de eigenzinnige stop-motion vormgeving (vergelijkbaar met die van The Fantastic Mr. Fox). Het verhaal gaat inmiddels over de zoektocht van de jongen Atari naar zijn hond, die net als alle andere honden door een wrede Japanse heerser is verbannen naar een vuilniseiland. Mooi gedaan!

filmMI:6 | Er was een tijd waarin de eigenaardige Tom Cruise nog wel eens was te zien in een cultfilm, zoals Magnolia. Maar de laatste jaren waagt hij zich alleen nog maar aan actie-thrillers, zoals alweer deel 6 uit de Mission:Impossible-reeks. Je zou zeggen: een typische Hollywood-formule-draak: je handen niet aan branden! Maar in de bios is dit toch gewoon een hele fijne actiefilms. De hoogtepunten hierin zijn enkele fantastische actie-scenes, zoals een lange achtervolging in Parijs en een spectaculair helikopter-gevecht. Dat Tom veel stunts zelf gedaan heeft en er geen CGI aan te pas is gekomen, vind ik ook een pre. Daarom in het genre een topper!

filmLucky Logan | Dit is een hele aardige film in het ‘heist’-genre, het is niet voor niets dat ergens in de film een letterlijke verwijzing naar Ocean’s Eleven voorkomt. In deze film beroven Channing Tatum, Adam Driver en Daniel Craig een auto-circuit (ja, echt!). Het plot zit gewoon prima in elkaar, vol met de slimmigheidjes en verrassende verwikkelingen die bij dit filmgenre horen! Leuk!

filmPublieke werken | Je zou zeggen dat bij een verfilming van een bekende literaire roman (die van Thomas Roosenboom), het plot in ieder geval in orde is. Echter; dat is bij deze film juist het grote manco. Eigenlijk draait het plot om twee mannen die goede ‘private werken’ willen doen, maar door hun eigen naïveteit ten onder gaan (of in één geval toch weer net niet). Maar dat is een wel erg simpel gegeven dat al na een kwartiertje of zo duidelijk is en zéker geen film van twee uur rechtvaardigt. Wel fraai in deze film zijn de mooie beelden van historisch Amsterdam.

filmSearching | Film waarin Johnny Cho op zoek gaat naar zijn verdwenen dochter. Het bijzondere van de film zit in de vormgeving en omdat de film heel erg gaat over de moderne technologie en sociale media, bestaat vrijwel de hele film uit computerbeelden, bedieningspanelen van Whatsapp, Facetime, Google Search en dergelijke. Hiermee is dit best een aardige film, zonder echter heel bijzonder te worden…

filmSummer of 84 | Deze film trok mijn aandacht omdat de plot (tieners gaan op zoek naar seriemoordenaar) lijkt op dat van mijn boek. Hier is voornoemd gegeven evenwel ingebouwd in een jaren ’80 setting á la Stranger Things. Spannend wordt het echter nergens, vooral omdat alles nogal voorspelbaar en rechtlijnig verloopt. Tot het grimmige slot dan, dat dan weer wel. Al met al echter niet meer dan een redelijke film en zéker niet meer!

filmMandy | Deze film is heel snel samen te vatten: de vrouw van Red (Nicholas Cage) wordt vermoord en hij neemt wrrrraaaaak. In het plot is geen enkele verrassing te ontdekken; in de vormgeving echter des te meer. Een bizarre sekte, een motorbende met buitenaardse Predator-achtige monsters, extreme geweldsscènes en hele vervreemdende beelden maken dit tot een zeer buitenissige film. Maar nog steeds niet erg goed, ondanks de volop schmierende Cage, die een groot deel van de film besmeurd is onder het bloed.