Filmrecensies December 2013

Wederom van goed naar slecht:

Gravity – Deze film heb ik gezien in 3D in de bioscoop en ik moet zeggen, dat was de moeite waard! De film gaat over de overlevingsstrijd van een vrouwelijke wetenschapster (Ryan – erg fijne rol van Sandra Bullock) als het internationale ruimtestation ISS waar zij net aan het werk is met enkele collega’s, wordt geraakt door ruimtepuin. Als ze wordt losgeslagen van het schip en vrij rond tolt in de ruimte, zit je als kijker heel dicht op haar (voor even zie je dezelfde beelden als zij ziet bijvoorbeeld), en hiermee is de film heel indringend. De 3D-beelden voegen ook echt iets toe. En het verhaal is ook al mooi. Kortom: een absolute topper!

We Bought a Zoo – Dit is de laatste film van Cameron Crowe, de regisseur van het zeer geslaagde ‘Famous’. Deze film is gelukkig even goed, als niet nog beter. Het verhaal draait rond Matt Damon, die, als zijn vrouw is gestorven, probeert een nieuw leven op te bouwen met zijn twee kinderen door een dierentuin te kopen. Het verhaal is niet eens zo bijzonder, maar het is zo charmant en liefdevol gedaan, dat het echt een genot is om naar te kijken. Briljante soundtrack ook, met veel Sigur Ros en Jonsi. Heerlijke film!

Ender’s Game – Het begin van de SF-saga rond Ender van Orson Scott Card is nu verfilmd, en ik moet zeggen: ik heb me prima vermaakt. Goed verhaal, goede acteurs (zoals Harrison Ford, Ben Kinsgley en Asa Butterfield) en spectaculaire special effects. Dit schreeuwt natuurlijk om een sequel (en de 13 boeken van Card bieden hiervoor voldoende stof). Laten we hopen dat het zover komt!

Wild Bill – Bewogen sociaal drama dat speelt op de achtergrond van het in aanbouw zijnde Olympische stadion in Londen, 2011. We zien hoe Bill uit de gevangenis komt en wordt geconfronteerd met zijn plichten als vader voor zijn twee zoons van 11 en 16. Deze wonen helemaal op zichzelf nadat ze door hun moeder zijn verlaten. Helaas is de lokale drugsbende waar hij destijds voor werkte niet bereid hem zomaar te laten gaan. Indringend!

Captain Philips – Tom Hanks speelt in deze film de titelrol, als kapitein van een vrachtschip dat voor de kust van Somalië wordt geënterd door piraten. Deze piraten, onder leiding van ene Muse, willen een ruime losgeldsom buitmaken en vluchten in de reddingsboot, samen met Captain Philips dus. Wat volgt is een zenuwslopende confrontatie met de aangesnelde Amerikaanse marine, die deze ontvoering niet over zijn kant laat gaan. Een indringende en zeer actuele film met een mooie rol van oudgediende Hanks. Kijken!

De nieuwe wildernis –  Deze natuurdocumentaire over de Oostvaardersplassen kreeg veel aandacht in de media en, nadat ik de film gezien heb, moet ik zeggen dat dit ook wel terecht is. De documentaire zit vol met verbluffende beelden die zich meten met het beste werk van Sir David Attenborough. De krachtige en vitale natuur, die ontstaan is in een laag stuk Flevopolder, letterlijk onder de rook van Amsterdam, is echt verbluffend. Zeker kijken dus, deze film!

Kung Fu Panda – Nadat ik allereerst al deel 2 had gezien, nu ook maar deel 1. Dit is een al even prachtig en kunstzinnig vormgegeven animatiefilm, waarin je ziet hoe Po uitgroeit tot de drakenkrijger. Goed vermaak!

Despicable Me 2 – Deze tweede film is bijna weer even leuk als de eerste. Ook nu weer schittert Gru als slechterik die eigenlijk vooral een hele goede vader blijkt te zijn. Hij wordt nu ingehuurd door de ‘goeien’ om een nieuwe slechterik op te sporen die met een gevaarlijk virus aan de haal is. Deze ‘El Macho’  (een heerlijk schmierende Mexicaan) gebruikt vervolgens dit virus om alle Minions (de grappige hulpjes van Gru, die een nog grotere rol spelen in deze film) te veranderen in groene monstertjes. Errug leuk weer, deze film, goed vermaak.

We’re the Millers – Lekker gekke komedie die prima is te verteren. Aan lager wal geraakte klein weed-dealertje moet lading drugs vanuit Mexico Amerika in smokkelen en besluit dit te doen onder de dekmantel van een zogenaamd gezinnetje. Natuurlijk groeien ze gedurende de film ondanks al hun verschillen naar elkaar toe. Leuk!

The kings of summer – De vijftienjarige Joe Toy is het zat om met zijn bullebak van een vader in een huis te wonen, en besluit in een zelfgemaakte hut in de bossen te gaan wonen samen met zijn boezemvriend Patrick en de buitenissige ‘Biaggio’. Hun verbond krijgt echter een flinke deuk als Patrick er met zijn vriendinnetje vandoor gaat. De film is best aardig, en heeft een fijne dromerige feel, ondersteund door de goede soundtrack. Helaas wil het toch niet echt bijzonder worden.

A Good Day to Die Hard – Deze film zal alleen mensen aanspreken die puur gaan voor veel actie. Daar heeft deze film genoeg van. Een begeesterd verhaal of enige diepgang zijn echter niet te bespeuren. De oude John McClane mag in de film zijn zoon redden, die in een spionageplotje in Rusland verzeild is geraakt. Je mag toch niet hopen dat men serieus overweegt met die zoon nu de Die Hard-franchise voort te zetten (zoals Shia leBoeuf vast de nieuwe Indy Jones wordt), want dat pakt waarschijnlijk rampzalig uit… Erg matige film dus!

La Grande Belezza – Alle high-brow filmkenners die deze film in hun top 10 van 2013 hebben gezet, zullen het wel met me oneens zijn, maar ik vond deze film echt niets aan. Een traag verhaal over een oude schrijver in de hedendaagse Roomse upperclass, die vooral een beetje loopt te katten met een vrouwelijke collega, op zijn riante, op het Colosseum uitkijkende, dakterras. Wat een flop… Ik heb de film niet eens afgekeken…

New Kids Nitro – De korte filmpjes op Comedy Central van New Kids waren, door hun lompe botte humor en de potsierlijke karikaturen van een groepje werkloze Brabo’s, soms best wel geestig. Maar een hele film? Nee, dat komt niet goed. Een hoop geschreeuw en gescheld en slechts een paar aardige scenes maken dit tot gewoon een heel matige film… Gewoon niet kijken dus.