Filmrecensies Januari 2017

filmLand of Mine | Dit is een prachtige en zeer meeslepende Deense film over de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. De Deense kusten liggen (als onderdeel van de Atlantik Wall) vol met mijnen en Duitse krijgsgevangenen moeten deze opruimen. Feldwebel Rasmussen krijgt het commando over een groepje Duitse soldaten en die blijken allemaal nog erg jong te zijn. Rasmussen is aanvankelijk nogal bars maar gaat gaandeweg genegenheid voor de jongens opvatten, mede gezien het enorme risico dat ze moeten nemen. Want ja, meerdere van hun zullen slachtoffer worden van een ontploffende mijn. Zo is deze film een studie over wraakgevoelens en vergevingsgezindheid. Bijzonder, indringend en mooi, kijken!

filmDisconnect | Ergens las ik dat dit de film is waar Jason Bateman (Michael Bluth uit Arrested Development) het meest trots op is, en dat snap ik wel. Dit is echt een zeer indringende, menselijke en emotioneel-geladen speelfilm. Een raamvertelling waarin verschillende mensen worstelen met de uitwassen die internet met zich meebrengt. Het gaat over cyber-pesten, internetfraude en internetporno, maar onder deze laag gaat de film ook vooral over de invloed van al die zaken op de relaties tussen mensen. De acteurs zijn allemaal super en het plot is genuanceerd en verrassend. Echt prachtig gedaan!

filmHot Fuzz | Deze Simon Pegg-film van een jaartje of tien geleden kende ik nog niet, en dus moest ik die node nog eens inhalen. De blurp lijkt wel wat op Shaun of the Dead: Simon komt terecht in een bizarre situatie, waar hij zich met veel kogelregens uit moet redden. Nu zijn het echter geen zombies, maar gaat alles om een plattelandsdorpje dat graag de prijs krijgt voor ‘beste dorp van Engeland’, en daarvoor letterlijk over lijken gaat. Het plot is natuurlijk absurd, maar dat maakt niet uit, want de film is onbedaarlijk geestig. Een hele goede loot aan de stam van de komediefilms!

filmGhost Writer | Dit is gewoon een prima thriller van de hand van Roman Polanski en met een hoofdrol van Ewan McGregor. Hij is de ghost writer die wordt ingehuurd om het manuscript af te ronden van de memoires van voormalig Engels premier Adam Lang (mooie rol van Pierce Brosnan). Maar net als hij begint komt Lang onder vuur te liggen en langzaam maar zeker komen we erachter wat er allemaal speelt. Intelligente en boeiende thriller!

filmLes Miserables | Dit is een veelgeroemde musical-verfilming en ik snap wel waarom: het heeft een krachtig verhaal, goede acteurs en een prima vormgeving. Toch wringt er wat, en dat is de zang. Naar mijn mening pakken twee keuzes wat dat betreft ongelukkig uit. Allereerst is er niet gekozen voor acterende zangers, maar voor zingende acteurs. En Hugh Jackman, Eddy Redmayne en Russell Crowe mogen dan uitstekende acteurs zijn, maar zingen? Dat kunnen ze toch niet bepaald en ook die overdreven vibrato begon me al snel danig te irriteren… De vrouwen, zoals de prachtige Anne Hathaway (die een zeer emotioneel I Dreamed a Dream laat horen), brengen het nog relatief goed van af, maar met name Crowe zakt toch wel echt door de ondergrens… Ten tweede is ervoor gekozen alles ‘live’ bij de opnames te zingen; dus niet nadien te nasynchroniseren in de studio en dit pakt, aangezien de zangers toch al matig zijn, behoorlijk desastreus uit; ook omdat in de film vrijwel alle dialoog wordt gezongen. De nondescripte brij van middelmatige zingzang begint dan helaas toch een beetje te irriteren. Al met al dus toch niet een doorslaand succes; maar toch nog steeds zeer kijkenswaardig.

filmMidnight Special | Wonderlijke sf-film over een jongetje met bijzondere gaven. Hij wordt ontvoerd door twee mannen bij een sekte-achtige religieuze groepering en ook de FBI en NSA zitten achter hem aan. Wat is er precies aan de hand? Die vraag stuwt de film voor een belangrijk deel voort. Al snel blijkt het iets te maken te hebben met een soort parallelle werkelijkheid; een wereld die op de onze gebouwd is. Met alle special effects aan het einde vliegt de film misschien een beetje uit de bocht, maar nog steeds is deze film prima te genieten.

filmEnd of Watch | Dit is een kneiterharde politiefilm, met in de hoofdrollen Jake Gyllenhaal en Michael Pena. Zij spelen twee agenten in de rauwe wereld van South Central LA. En zo krijgen we veel geweld voorgeschoteld, opgediend op een bedje van overstuurd machismo. Tot zover nichts neues, maar wel bijzonder is de documentaire-achtige stijl waarin de film is geschoten, vol schokkerige beelden met handheld camera’s; zogenaamd omdat de agent die Gyllenhaal speelt, zelf graag filmt. Maar deze gekozen vorm is erg inconsistent doorgevoerd en leidt eigenlijk alleen maar af. En wat ook jammer is, is dat uiteindelijk deze film qua verhaal weinig heeft te bieden; want wat wordt er nu eigenlijk verteld? Een doorwrocht script waar McKee blij van zou worden is niet te bekennen. Toch maken de soms zeer indringende, realistisch aandoende actie-sequenties veel goed en dat maakt dit al met al best een redelijke film.

filmZombieland | Natuurlijk, midden in de zombie-hype gewoon nog maar een zombie-film, gewoon omdat het kan! In deze film zijn die zombies een stuk kwieker in ieder geval dan in The Walking Dead, wat me wederom doet beseffen dat die serie toch wel een geloofwaardigheidsissue heeft: zombies, pardon walkers, die zo traag zijn, hadden never-nooit de hele wereld kunnen ontwrichten! Maar goed; Zombieland dus. Deze film slaat een hele lichte toon aan, en is vooral een leuke actiekomedie, met een sterke cast ook nog eens, met een wederom heerlijke Jesse ‘Lex Luthor’ Eisenberg en good-old Woody Harrelson. Het plot is ook nog eens vrij aardig, alhoewel heel dunnetjes. Maar wat wel heel slecht gelukt is, is de hele episode in de film waarin ze schuilen in Bill Murray’s villa, en Bill zelf acte-de-presence geeft. Hier wordt alles eerder een flauwe klucht en dat doet toch af aan de film. Maar toch al met al best genietbaar.