Filmrecensies Juli – Augustus 2017

635844542772069198-1851382491_Movies_PageGraphicVan goed tot slecht:

1. Brimstone
2. Vaiana
3. Star Wars – Rogue One
4. Philomena
5. The Lost City of Z
6. Silence
7. Broers
8. Jack Reacher – Never go back
9. Manchester by the Sea

Na de break de volledige reviews!


filmBrimstone | Met deze film moet Martin Koolhoven (van ‘Oorlogswinter’) Hollywood gaan bestormen, en misschien gaat dat hem nog wel lukken ook, want dit is gewoon een erg goede film. Het gaat over een streng-gelovige gemeenschap van oorspronkelijke Nederlandse kolonisten in de Verenigde Staten, waarbij de doemprekende pastoor (mooi gespeeld door Guy Pearce) het op enig moment heeft voorzien op zijn dochter. Dit verhaal wordt uit de doeken gedaan in vier ‘hoofdstukken’ die niet chronologisch zijn gerangschikt (à la Pulp Fiction) en die vertelvorm pakt heel goed uit. Erg sterke, doch zeer duistere en gewelddadige, film!

filmVaiana | Het is naar mijn idee niet alleen de gouden eeuw van de tv-serie, maar ook van de animatiefilm. De verschillende studio’s hebben elkaar in hun concurrentie tot grote hoogtes opgestuwd en het niveau dat ze maar al te vaak halen, vind ik echt verbluffend. Zoals ook deze zeer genietbare sprookjesachtige Disney-film over Hawaiiaanse prinses Vaiana. Prachtig gemaakt, prima verhaal, helemaal goed! Alhoewel, die liedjes tussendoor hadden van mij dan niet zo gehoeven. Jammer dat Disney weggaat bij Netflix!!

filmStar Wars – Rogue One | Deze film exploreert een verhaallijntje dat grotendeels los staat van het Star Wars – universum van de oorspronkelijke filmserie. Helemaal los staat het echter niet, want deze film doet uit de doeken hoe de rebellen er in slagen de blauwdrukken van de ‘death star’ bemachtigen. Een feit dat hen later in staat zal stellen die te vernietigen. En dat leidt tot een film die gewoon zeer goed te pruimen is. Erg leuk gedaan!

filmPhilomena | Dit is een heel behoorlijke speelfilm met in de hoofdrol de formidabele Dame Judi Dench. Zij speelt de titelrol, een vrouw die op gevorderde leeftijd op zoek gaat naar het kind dat haar ooit is afgenomen, toen zij nog een jonge non was. Ze vindt deze, inmiddels volwassen man, en er ontspint zich een mooie interactie tussen de twee. Zeker de moeite waard!

filmThe Lost City of Z | Deze film gaat over de jonge ambitieuze Britse legerofficier Fawcett die aan het begin van de 20e eeuw naar de binnenlanden van ‘Amazonia’, de jungle van Bolivia, wordt gestuurd. Hij meent hier vervolgens resten van een oude beschaving aan te treffen en raakt hierdoor al snel volledig geobsedeerd. Dit zou een hele goede film kunnen opleveren, maar dat komt niet helemaal uit. Het plot is daarvoor te loszanderig en het eind te onbevredigend. Daarom hoogstens een aardige film.

filmSilence | Deze film gaat over de pogingen van missionarissen om Japan te bekeren tot het Christendom. En daar hebben de Japanse machthebbers, en met name de aangestelde groot-inquisiteur, echt geen zin in. De jonge Rodrigues (gespeeld door Andrew Garfield, één van de vele Spidermans van de laatste jaren) durft het aan om te infiltreren in het land, maar moet al snel ervaren dat de Christenen zwaar onderdrukt worden. Uiteindelijk zal ook hij moeten zwichten voor de onmenselijk druk. Of toch niet? Heel aardig gedaan, deze film!

filmBroers | Deze Nederlandse film concentreert zich op de relatie tussen -natuurlijk- twee broers. De jongere Lukas kijkt tegen zijn oudere vrijgevochten broer Alex op en besluit met hem mee te reizen als die opeens op de bonnefooi naar Frankrijk trekt. De verhoudingen komen onder druk te staan als Alex het meisje inpikt waar Lukas zijn oog op had, en verbitterd keert laatstgenoemde terug naar Nederland. Om daar te horen dat Alex is overleden. De film is best aardig, zonder heel bijzonder te worden. Wel is er een heel mooie rol van Jonas Smulders, die Lukas speelt, ook door zijn markante uiterlijk en karakteristieke kop: hij ziet er uit als een tot leven gekomen karakter van striptekenaar Hermann.

filmJack Reacher – never go back | Veel fans van de Lee Child-boeken moesten even slikken dat de controversiële Tom Cruise de titelheld speelde, maar die konden niet voorkomen dat voornoemde acteur ook in het tweede deel de hoofdrol heeft. En het heel behoorlijk doet overigens, volgens mij. En deze film is voor het overige als actie-thriller ook prima te pruimen. Vermakelijk op zijn allerminst.

filmManchester by the sea | Deze film kreeg recentelijk veel Oscars, maar waarom eigenlijk? Toegegeven, hoofdrolspeler Casey Affleck bewijst wederom de meest getalenteerde acteur te zijn van de broertjes Affleck (eerder speelde die ook al heel verdienstelijk Patrick Kenzie in een Dennis Lehane verfilming). Maar heel bijzonder wil deze film toch niet worden. Eerder vond ik het allemaal erg naargeestig. Het verhaal draait erom dat de hoofdpersoon terug moet keren naar havenstadje Manchester in noord-oostelijk VS na de dood van zijn oudere broer. Pas langzaam begrijpen we meer over zijn aarzeling en de spoken uit zijn verleden. Ik vond dit maar een matige film…