Filmrecensies Juli – Augustus 2021

Van goed naar slecht:
| Casualties of War
| Lean on Pete
| God’s Own Country
| Free Guy
| Beckett
| The Good Liar
| Mid90s
| Black Widow
| Evan Almighty
| Honey Boy
| The Doors

Na de break de volledige recensies!


filmCasualties of War | Uitstekende Vietnam-film met een genuanceerde boodschap van Brian de Palma, met een sterrencast van onder meer Michael J. Fox en Sean Penn. Het groentje Ericson wordt samen met zijn peloton van in totaal 5 man op een missie gestuurd, maar zijn geweten speelt al snel enorm op als er een onschuldig meisje uit een dorp wordt ontvoerd, verkracht en ten slotte gedood. Indringend verhaal, uitstekend acteerwerk en goed in beeld gebracht. Top-film!

filmLean on Pete | Deze film gaat over een in barre omstandigheden opgroeiende jongen die zich steeds meer gaat hechten aan een oud racepaard. Als dat paard, natuurlijk Lean on Pete geheten, op het punt staat ‘afgeschreven’ te worden, gaat hij er met hem vandoor. Dit is een prachtige speelfilm met fijne rollen van de onvolprezen Steve Buscemi (wiens stem je al hoort voor je hem zien, en die je meteen al herkent, heel grappig), Travis Fimmel (de acteur die zo fantastisch Ragnar speelde) en Charlie Plummer. Erg fraai!

filmGod’s Own Country | Sterke speelfilm over hoe de nukkige Johnny op een gegeven moment een hulp inhuurt op de boerderij die hij bestiert met zijn invalide vader en oude omaatje, in de vorm van een Roemeense jongen. Ze krijgen een heftige relatie met elkaar. Ik vond de film aangrijpend en bij vlagen ook heel mooi, maar soms ook wat deprimerend, met al die Engelse grijze luchten, het barre landschap en de gribus die dat boerderijtje is. En misschien wel door de vele close-ups van de fronsende bakkes van de hoofdpersoon (gespeeld door Josh O’Connor die we al kenden van The Crown). Prachtige soundtrack van Patrick Wolf!

filmFree Guy | Ik heb deze film in de Imax bios gezien en daarvoor is die prima: want dit is een vlotte film met veel visueel spektakel. Het plot is een ingewikkelde mix van Groundhog Day, The Truman Show en een snufje The Matrix en dat zit de film een beetje in de weg, want er moet soms wel heel veel uitgelegd worden. Zo moet hoofdpersoon Ryan Reynolds (als de Blue Shirt Guy, meteen een betere filmtitel, zou ik zeggen), in topvorm als komisch acteur, steeds wel heel veel vragen stellen. Maar al met al is dit gewoon een prima en zeer vermakelijke film!

filmBeckett | Dit is een Netflix-film met hoofdrolspeler John David Washington, die bekend is van Tenet. Het is een beklemmende film die traag op gang komt, als we Beckett en zijn vriendin volgen op een romantisch tripje in Griekenland. Een verkeersongeluk zet alles op zijn kop en opeens is Beckett een spil in een politiek plot die draait om een ontvoering. En hiermee is Beckett zijn leven niet meer veilig. Hele behoorlijke thriller!

filmThe Good Liar | Oudgedienden Helen Mirren en Ian MacKellen spelen de hoofdrol in deze film, waarin laatstgenoemde een oplichter is die aan de steenrijke en kersverse weduwe Betty (Mirren) een nieuw makkelijk slachtoffer lijkt te hebben gevonden. Maar natuurlijk wordt het al snel iets ingewikkelder! Al met al gewoon een prima film!

filmMid90s | Dit regiedebuut van Jonah Hill (de acteur van 21/22 Jump Street, Maniac en The Wolf of Wall Street) volgt een jongen die aansluiting zoekt bij een groepje skaters. De hele film heeft een heel naturel gevoel over zich en volgt heel meeslepend dit groepje jongens, met allemaal zo hun eigen issues. Natuurlijk speelt dit alles zich af in het midden van de jaren ’90. Prima film!

filmBlack Widow | Dit is een film die ik zowaar weer eens in de bios heb gezien en op zich leent die film zich daar prima voor! Lekker vette actie immers, zoals een boeiende achtervolgingsscene in Budapest en een redelijk absurd maar wel visueel spectaculair eindspel waarin het Bondschurk-waardige HQ van badguy Dreykov (Ray Winstone in topvorm) neerstort (ja, echt!). Als je voorbij de bolle superhelden-onzin kunt komen (ja, dit is een tak aan de Marvel-boom), dan is dit prima genieten, onder meer door de prima hoofdrol van Scarlett Johansen.

filmEvan Almighty | Dit vervolg op Bruce Almighty verlegt de focus naar het personage Evan Baxter (Steve Carell), die niet alleen congreslid wordt, maar ook van God (good old Morgan Freeman) de opdracht krijgt de Ark te bouwen. Geloofwaardigheid staat op een laag pitje, dat wordt al snel duidelijk. Jammer is evenwel dat het plotje ook niet echt heel erg wil opvlammen. Sommige scenes zijn best aardig en komisch, maar er is wel èrg veel aandacht voor CGI-gecreëerde dierenparen die de Ark moeten bevolken. En bovendien is de apotheose echt té belachelijk. Aardige rol nog wel van John Goodman als bad guy (alhoewel: dat heeft hij eerder beter gedaan: zie zijn rol als het sinistere schoolhoofd van de airco-repair-school in Community). Al met al niet meer dan aardig.

filmHoney Boy | Deze film vertelt min of meer het levensverhaal van Shia LeBoeuf, zelf een voormalig kindsterretje uit de Disney-stal, die op latere leeftijd, na zijn filmsuccessen als acteur, enigszins ontspoord is. Alles gaat om de jongen Otis, wiens filmcarrière een vlucht neemt, maar die nog steeds onder de hoede is van een problematische vader: een voormalige rodeoclown met een kwade dronk en een opvliegend karakter. Ze leven intussen in een motel. Dit leidt op zijn hoogst tot een redelijk boeiende speelfilm. Aardig.

filmThe Doors | Deze film gaat over de vroeg-gestorven Jim Morrison (die wel wat weg heeft van Michael Hutchence, waar ik eerder een film over zag). Maar deze film kon me niet zo boeien: Jim is een toch een beetje een lapzwans die zwelgt in fantasieën over de dood, nogal onmatig is in zijn alcohol- en drugsgebruik en grossiert in hermetische, onbegrijpelijke gedichten c.q. songteksten. Hiermee begon ik me al snel te irriteren aan hem en kon het verhaal me niet boeien. Nee, niet zo’n succes…