Filmrecensies Maart – April 2018

Van goed naar slecht:
| The Shape of Water
| 3 Billboards
| All the money in the world
| Collateral (miniserie)
| Darkest Hour
| The Death of Stalin
| The Disaster Artist
| Star Wars- The Last Jedi
| Murder on the Orient Express
| I don’t feel at home at this world anymore

Na de break de volledige recensies!

filmThe shape of water | Deze film is ruimschoots gelauwerd met Oscars en dat is naar mijn idee volledig terecht. Guillermo del Toro voert je mee in een prachtig verteld surrealistisch verhaal over hoe een jonge vrouw (wel stom maar niet doof) in de ban raakt van een watermonster dat gevangen wordt gehouden in de sinistere overheidsinstelling waar zij schoonmaakster is. De bruut Strickland voert daar de scepter en wil het monster doden en daarna ontleden. De film lijkt qua ‘feel’ sterk op Pan’s Labyrinth, ook omdat een zelfde soort bruut de antagonist speelt. Erg mooi gedaan dit!

film3 Billboards | Deze eveneens met Oscars overladen film vertelt een behoorlijk grimmig verhaal over hoe mensen kunnen worden gedreven voor woede. In het geval van de vrouwelijke hoofdpersoon (Frances McDormand) is dat door de nog steeds onopgeloste verkrachting en moord van haar dochter. Maar ook de gewelddadige politie-agent Dixon (Sam Rockwell) wordt gedreven door woede. Beiden maken in deze film een boeiende ontwikkeling door. Indrukwekkende film!

filmAll the money in the world | Het meest imponerende aan deze film is dat alle scenes met Kevin Spacey, na diens #metoo ontmaskering, in slechts een paar weekjes opnieuw zijn gedraaid; nu met Christopher Plummer. En dat terwijl dat best een grote rol is, namelijk die van J. Paul Getty: de legendarische rijkste man ter wereld. De film gaat erover dat hij zelfs zo’n vrek is , dat hij weigert losgeld te betalen voor zijn door de ‘Ndrangeta ontvoerde neef en het er gewoon op aan laat komen. Dit terwijl hij zelf net bezig is met het bouwplan voor een peperdure replica van een Romeins keizerlijk paleis. Van deze boeiende materie is een op alle vlakken zeer meeslepende film gemaakt. Toppertje!

filmCollateral (miniserie) | Dit is eigenlijk een miniserie bestaande uit vier episodes van een klein uurtje. En dat is gewoon uitstekend gedaan. Alles lijkt te draaien om het oplossen van de moord op een pizza-koerier, maar al snel blijkt dat er veel meer aan de hand is: mensenhandel, Irakeze vluchtelingen, de strenge Britse immigratie-politiek. De thematiek is dus uiterst actueel en de rolverdeling is goed ingevuld, zeker met de altijd prachtige Carey Mulligan als hoofdrolspeelster.

filmDarkest Hour | Deze film gaat over het moeilijkste moment uit de carrière van Winston Churchill, als hij net premier is en de nazi’s overmachtig lijken op het continent. Calais valt al snel, en het volledige Britse leger in Duinkerken wordt bijna in zee gedreven. In dat donkerste uur moet Churchill de rug recht houden en niet zwichten voor de krachten die smeken om een ongetwijfeld smadelijk vredesverdrag met de Duitsers. Indringende film met een sterke rol van Gary Oldman.

filmThe Death of Stalin | Nog een historische film, nu over Stalin en nu in een meer kluchtige stijl. Daarvoor lijkt ook wel voldoende materiaal; bijvoorbeeld door de toedracht van zijn dood; hij kreeg een toeval, maar had iedereen om hem heen zoveel schrik aangejaagd, dat niemand hem durfde te helpen. Iets wat hem fataal werd. De gekozen vorm is (ondanks bijvoorbeeld een fijne rol van Steve Buscemi als Chroestsjov) niet helemaal geslaagd. En historisch correct zal het ook lang niet allemaal zijn. Maar toch is dit al met al een heel genietbare film.

filmThe Disaster Artist | Een film met James Franco en Seth Rogen, dat belooft weinig goeds. Maar dat valt reuze mee, want deze film is gewoon een heel mooi gemaakte ode aan naar verluidt de slechtste film ooit gemaakt: ‘The Room’ van de raadselachtige Tommy Wiseau. En dat blijkt een bepaald boeiend gegeven dat erg goed is uitgewerkt!

filmStar Wars – The Last Jedi | De heropstart van deze franchise vond ik eerder nog vrij succesvol, en dat oordeel is niet veel anders: alles wat de fans goed vinden zit weer in deze film: veel familieperikelen (de nieuwe bad-guy is de zoon van Han Solo), ruimteschepen met een fijne retro-feel, sappige actie, grappige robots en aandoenlijke buitenaardse wezentjes. Tegelijkertijd is het allemaal wel erg formule-matig uitgewerkt…

filmMurder on the Orient Express | Dit is natuurlijk een verfilming van de Agatha Christie klassieker over Hercule Poirot die een moord in een trein moet oplossen, in een klassiek ‘gesloten kamer’ detective-plot. Aan de oppervlakte is dat aardig gedaan, maar toch wringt het nogal. Maker en hoofdrolspeler Kenneth Branagh is niet erg getrouw met het materiaal omgegaan, zo lijkt het. Daarom toch niet echt een succes…

filmI don’t feel at home in this world anymore | Deze film gaat over een vrouw die onze wereld, met al die hufterige mensen erin, niet meer trekt. Als ook nog wordt ingebroken in haar huis, gaat ze haar eigen recht halen en dat gaat al snel helemaal mis. De film heeft een prettig excentrieke ‘feel’ maar mist ook wel een beetje een dwingend plot. Daarom niet meer dan aardig…