Van goed naar slecht:
| Capharnaüm
| Spider-Man: into the Spider-Verse
| Lion
| Guilty
| Taken 3
| Third Frontier
| Zodiac
| Guava Island
| The Dirt
| Skyscraper
Na de break de volledige recensies!
Capharnaüm | In de beginscene van deze film klaagt het Libaneze jongetje Zain in de rechtbank zijn ouders aan voor dat ze hem op de wereld gezet hebben. In de rest van de film wordt getoond hoe dit zo gekomen is. Zain moest namelijk in erbarmelijke armoede opgroeien met ouders die hem niet konden verzorgen en zijn zusje op 11-jarige leeftijd al uithuwelijken. Zain loopt daarna weg van huis, maakt contact met een illegale Ethiopische werkster en moet daarna voor de zorg van haar baby opdraaien als zij wordt gearresteerd. Als Zain vervolgens thuis zijn (niet bestaande) identificatiepapieren komt ophalen, blijkt zijn zusje in het kraambed te zijn gestorven. Dit zet hem aan tot een ultieme daad die hem in het gevang doet belanden. De film is ongelooflijk rauw-realistisch, grimmig en indringend en komt hiermee nogal stevig binnen. Een heel bijzondere en memorabele film!
Spider-Man: into the Spider-Verse | Dit is een animatiefilm uit de Marvel-stal over, natuurlijk, Spiderman. In misschien wel het grootste sf-fantasy-cliché ooit (onbeduidende jongeling ontdekt zijn superkrachten en redt de wereld) volgen we de jonge Miles die op enig moment ontdekt dat hij dezelfde dingen kan als zijn grote held Spiderman. Er ontvouwt zich een lekker snel plot, met nog veel meer ‘spider-people’ en badguy Kingpin. De film raakt een fijne toon en is van begin tot eind genieten. Erg leuk gedaan!
Lion | Dit is een film die duidelijk bestaat uit twee delen. In het eerste deel zien we hoe het Indiase jongetje Saroo verzeilt raakt in een trein en zijn thuis volledig kwijt raakt. Hij belandt als straatjongen in Calcutta, ontsnapt ter nauwer nood erger, komt in een vreselijk weeshuis terecht en wordt dan uiteindelijk geadopteerd. In het tweede deel zien we hoe de inmiddels jongvolwassen Saroo (nu gespeeld door Dev Patel) in het welvarende Australië (Tasmanië) het verleden niet los kan laten. Hij begint aan een onmogelijke zoektocht om zijn moeder, broer en zus terug te vinden. Dit leidt tot de nodige spanningen met zijn adoptie-ouders en vriendin. Een prachtige en roerende film!
Guilty | Kan een film die zich alleen maar concentreert op de medewerker van een alarmcentrale interessant zijn? Ja, deze film bewijst dat dat kan. We volgen Asger, die een dag later voor de rechter moet verschijnen voor het feit dat hij iemand heeft doodgeschoten als agent. Hij krijgt ene Iben aan de lijn, die zegt te zijn ontvoerd. Wat volgt is een boeiende en jachtige race om de klok om deze situatie op te lossen. Maar wie is eigenlijk bij dit alles de schuldige? Het vernuftige intelligente verhaal houdt deze film tot het eind boeiend. Goed gedaan!
Taken 3 | Deze film (opvolger van o.m. Taken) staat in de verzameling ‘hoog gewaardeerde films’ van Ziggo en heeft een ronkende 8.0 op IMDB. Op zich is dit wel te begrijpen; dit is in ieder geval een uitstekend opgebouwde thriller rond het karakter van Liam Neeson als rauwe wreker. In deze film wordt hij zelf de opgejaagde, als hij wordt verdacht van de moord op zijn ex; inderdaad heel erg à la ‘The Fugitive’. Prima film al met al, maar die 8.0 lijkt me wel wat erg hoog!
Third Frontier | Een actiefilm met een sterrencast bestaande uit onder meer Ben Affleck (Argo), Charlie Hunnam (Papillon), Oscar Isaac (Star Wars) en Pedro Pascal (GoT, Narcos), dat moet wel in orde zijn! En dat is het ook wel. De vijf zijn ex-commando’s die besluiten zelf maar eens een grote slag te slaan. En zo beroven ze een Braziliaanse druglord van een enorme som geld. Maar hun vlucht (de Andes over richting de Pacifische Oceaan) verloopt iets anders dan gepland. Al met al een aardige film…
Zodiac | Dit is een hele behoorlijke film met een sterrencast van onder meer Robert Downey Jr, Jake Gyllenhaal en Mark Ruffalo. Het waargebeurde verhaal wordt verteld van de decennia durende zoektocht naar een seriemoordenaar (inderdaad: een thematisch linkje met mijn eigen boek!). Ondanks dat het verhaal niet heel opzienbarend is, is de uitvoering prima.
Guava Island | Dit is een vermakelijk niemendalletje van Donald Glover (inderdaad: uit Community). Inmiddels is Glover echter ook (als niet: vooral) bekend als rapper Childish Gambino (zie zijn hitsingle ‘This is America‘, meer dan een half miljard (!) views op YouTube!). Acteren doet-ie ook nog, zoals dus in deze korte film van een uurtje, waarin hij heel erg zichzelf is. Het verhaaltje draait erom hoe hij op een tropisch eiland, waar een dictator de macht heeft, koste wat kost een muziekfestival wil organiseren. Aardig vermaak…
The Dirt | Deze film is een biopic (zoals er de laatste tijd wel meer zijn) over de band Mötley Crüe. De film is echter niet zo geslaagd omdat die nogal weinig toonvast is. De film is op haar best als deze bijna een klucht is: groteske scenes over de bandleden die een hotel op stelten zetten, zich onder hun cafétafel laten pijpen of lol trappen met Ozzy Osbourne, die bij tijdelijke afwezigheid van coke een lijntje mieren opsnuift (ja, echt!). Maar wat doen dan die serieuze scenes in deze film? De zanger die een dochtertje verliest en de bassist die bijna ten onder gaat aan de heroïne, bijvoorbeeld? Tja, dat komt natuurlijk niet meer over als je de personages alleen maar kent als tweedimensionale ‘stripfiguren’. Daarom niet meer dan een aardige film…
Skyscraper | Dwayne Johnson doet een ‘Die Hard’-je in deze hersenloze actiefilm die zo vol is gepropt met onwaarschijnlijke actie-scenes dat er geen ruimte meer is voor een fatsoenlijk plot. Op zijn hoogst licht vermakelijk…