Filmrecensies Oktober 2021

Van goed naar slecht:
| De slag om de Schelde
| No Time to Die
| The Post
| Cobain
| Atomic Blonde
| Payback
| The Dictator

Na de break de volledige recensies!


filmDe Slag om de Schelde | Deze (hoofdzakelijk) Nederlandse film gaat over de strijd WOII tussen de geallieerden en de Nazi’s om het Zeeuwse Walcheren, van groot strategisch belang voor de bereikbaarheid van de onmisbare Antwerpse haven. Verwacht geen romantische weerspiegeling van de oorlog, maar vooral een nogal rauw-realistisch verhaal. Neem bijvoorbeeld de opstandige jongen Dirk; hij weet niet te vluchten: nee, hij sterft voor een vuurpeloton! En zo loopt het wel met meer hoofdrolspelers slecht af. De film is meeslepend met veel echt spectaculaire scenes en ook mooie visuele vondsten: zoals een camera die even samen met de soldaten kopje onder gaat in een geul tijdens een bloedige slag. Ik was aangenaam verrast door deze zeer sterke film van eigen bodem!

filmNo Time to Die | Deze nieuwste Bond heb ik gekeken in een zeer comfortabele fauteuil van de vernieuwde Vue in Arnhem; de ‘Blikken Bios‘. En dat is zeker aangenaam: ook omdat dit gewoon een prima film is. We wisten al dat dit de laatste film zou zijn met Daniel Craig in de rol van ‘Bond, James Bond’, maar (spoiler alert) niet dat zijn karakter zou sterven! Ja, echt! Bond offert zich in een emotionele climax op voor zijn geliefde (met wie hij zelfs een kind heeft, wtf!) en blijkt meer te zijn dan de macho vrouwenverslinder. Ik ben benieuwd hoe de franchise na het tijdperk van Craig (5 films) weer heropgestart gaat worden! En wie de nieuwe bond wordt! Toch Tom Hardy?

filmThe Post | Prima, degelijke speelfilm van Steven Spielberg over hoe de hoofdredactie van The Washington Post (we spreken jaren ’70 vorige eeuw) moeilijke keuzes moet maken als er sensationele informatie los komt over hoe de Amerikaanse overheid al heel lang wist dat de oorlog in Vietnam tot mislukken gedoemd was. Durven ze in te gaan tegen een wraakzuchtige Nixon, die alles doet om de pers ‘kallt te stellen’, iets wat de recente beursgang van de krant zou frustreren? Boeiende film met ras-acteurs als Meryl Streep en Tom Hanks.

filmCobain | Speelfilm over de 15-jarige Cobain, die het niet kan aanzien hoe zijn verslaafde, drinkende èn zwangere moeder afstevent op rampspoed. Hij probeert haar dus te helpen, hoe zwaar hij het zelf ook al heeft: hij is weggelopen uit een pleeggezin en werkt voor een pooier. Inclusief bizarre scene waarin hij (spoilers ahead) een post-mortem keizersnede uitvoert. Meeslepende film!

filmAtomic Blonde | Aardige film-adaptatie van een stipboek met een sterrencast bestaande uit onder meer Charlize Theron en James MacAvoy. We krijgen een op zich prima maar weinig verrassend spionageplot voorgeschoteld spelend in het Berlijn voor de val van de Muur. Met toch nog een aardige verrassing in de laatste scenes. Niet gek.

filmPayback | Deze film is een beetje een wonderlijke mix van een film noir en een lichtvoetige actiefilm. We volgen Porter (Mel Gibson) die op zoek is naar terugbetaling van het geld dat hem is ontnomen. Al met al een aardige actiefilm voor tussendoor, maar verwacht zeker geen hoogstaand werkje.

filmThe Dictator | Sacha Baron Cohen kennen we als o.m. Borat, Ali G en Brüno en deze film zit heel erg in die lijn: denk dus vooral aan lomper-dan-lompe grappen en grollen, deze keer met Cohen als totaal verknipt dictator Aladeen van het fictieve Wadya (alhoewel we in de landkaart die we even zien Eritrea herkennen). In een soort parodie op ‘Coming to America‘ leert de dictator een paar belangrijke levenslessen als hij in New York belandt. Al met al toch een aardige komedie!