Filmrecensies Oktober – November 2015

filmBeasts of no nation | Indrukwekkende en aangrijpende film over de vreselijke belevenissen van de jonge kindsoldaat Agu. In een naamloos Afrikaans land raakt hij betrokken in een oorlog en zakt steeds dieper weg in het moeras van oorlogsmisdaden en drugsgebruik. Het verhaal is niet verrassend en lijkt heel erg op het relaas van Ishmael Beah, maar dat wil niet zeggen dat de film je tot het laatste toe meesleept, ook door de excellente wijze waarop de film is gemaakt en de hoofdrollen worden ingevuld. Kijken!

filmWelcome | Franse film over de jonge vluchteling Bilal, die koste wat kost vanuit Calais naar Engeland wil. Ondanks dat de film zes jaar oud is, is die hiermee verbijsterend actueel midden in de huidige vluchtelingencrisis. De getroebleerde Simon, zelf in een scheiding, trekt zich het lot van de jongen aan. Zeer indringend en ook wrang…

filmSPECTRE | Deze nieuwe Bond-film heb ik zelfs op de première-avond bekeken (in de nieuwe Pathe in Arnhem) en dat was zeker de moeite waard. Na het soms wat zwaarmoedige Skyfall is dit weer een film waarin James Bond in topvorm is. Alleen de openingsscène in Mexico is al bijzonder spectaculair en de 2,5 uur plus verveel je je eigenlijk nergens. Een echte Bond-film met alle vertrouwde ingrediënten. Goed vermaak!

filmMargin Call | Deze film gaat over een zakenbank tijdens het prille begin van de grote crisis van ’08. Jonge analist Zachary Quinto (Spock in de nieuwe Star Trek) vindt uit dat zijn bedrijf zwaar in de problemen zit met rommel-producten en vervolgens ligt de keuze voor of ze, ten koste misschien van het hele financiële systeem, moeten proberen voor zichzelf te redden wat er te redden valt. De sterrencast bevat onder meer Kevin Spacey, Jeremy Irons, Simon Baker en Demi Moore. Een topfilm!

film50/50 | Sympathieke speelfilm over een jonge kerel (Joseph Gordon-Levitt) die kanker krijgt. Ondertussen gaat zijn relatie niet lekker en loopt het ook met zijn ouders niet goed. De grofgebekte buddy Seth Rogen blijft hem echter altijd steunen. Prima film, zonder heel opmerkelijk te worden overigens.

filmMI – Rogue Nation | Dit is de zoveelste sequel in de Mission Impossible franchise. Met natuurlijk weer Tom Cruise als Ethan Hunt, superspion, in de hoofdrol. Naar verluidt deed hij zelfs veel van de stunts in deze film zelf en dat is best knap. Verder zijn ook Simon Pegg (Shaun of the Dead), Jeremy Renner en Ving Rhames (Marcellus Wallace) weer van de partij. Dit leidt tot een prima actie-thriller die prima het aangluren waard is en zelfs vermakelijk is, maar eerlijk gezegd ook niet veel meer dan dat.

filmMcFarland USA | Degelijke maar weinig bijzondere familiefilm volgens het bekende filmsjabloon: onsuccesvolle coach brengt dito sportteam (in dit geval een hardloopclubje) tot succes. Het verhaal zit aardig in elkaar, en Kevin Costner speelt een goede hoofdrol, maar wat eigenlijk vooral opvalt is dat de film behoorlijk krampachtig P.C. is. Het sportteam bestaat uit een groepje kansarme Mexicaanse immigranten, maar de film wringt zich in bochten om toch te tonen dat ook deze jongens en hun achterban wel echt 100% USA-minded zijn.

filmMongol | Deze film had naar verluidt het begin moeten vormen van een trilogie over Dzjengis Khan, de Mongoolse heerser die in de 12e eeuw zowat de helft van de wereld veroverde. De overige films zijn echter (nog) niet gemaakt en daarmee resteert dit eerste deel dat gaat over hoe Dzjengis (dan nog Temujin geheten) opgroeit. Helaas is dat nogal een belegen verhaal: als zoon van een vermoorde Khan wordt hij verdreven, gevangen gezet en zelfs tot slaaf gemaakt, voor hij dan daadwerkelijk de macht grijpt. Waar hebben we dat eerder gezien? Oh ja, bijna overal! De blurb is bijvoorbeeld vrijwel gelijk bijvoorbeeld aan dat van de miniserie ‘Shaka Zulu’. Shaka is immers ook koningszoon, wordt ook verdreven, maakt tijdens zijn vlucht ook belangrijke vrienden, ontsnapt ook moordaanslagen en grijpt ook de macht door vernieuwende oorlogstactieken. Die al te grote overlap in het plot maakt deze film al niet echt tot een succes, ook al omdat nauwelijks geloofwaardig wordt gemaakt waarom deze Temujin kan uitgroeien tot de ‘Grote Khan’ die het Mongoolse Rijk verenigt en tot wereldmacht opstuwt. Daarom een matige film.