Filmrecensies September 2014

635844542772069198-1851382491_Movies_PageGraphic

Van goed naar slecht:

La Vie d’Adele | Het is niet zozeer de materie (het klassieke boy-meets-girl-idioom, pardon, girl-meets-girl in dit geval) die deze film heel bijzonder maakt. Maar dat is wel de hele indringende wijze waarop dit in beeld is gebracht: je zit de hele film letterlijk op de lip van Adele en alle scenes zijn heel intiem en intens gefilmd; of ze nu bijvoorbeeld met open mond slaapt, spaghetti bolognese eet of seks heeft, je zit er letterlijk bovenop. Die seksscènes hebben begrijpelijk veel aandacht gekregen en zijn ook nogal expliciet, maar om de aandacht alleen maar hier op te richten, zou de film geen recht doen. Daarvoor is het een te krachtig en te indringend portret van een opgroeiende, worstelende, jonge vrouw. Een zeer fascinerende rol ook van de hoofdrolspeelster, die Adele niet speelt, maar is en zich helemaal bloot geeft in deze rol, letterlijk en figuurlijk. Kijken, deze film!

Rang de Basanti | Politiek geladen film met een hoog meta-gehalte. De Britse filmmaakster Sue wil in India het verhaal van een groep legendarische revolutionairen verfilmen, maar al snel raakt het dramatische verhaal van deze vrijheidsstrijders (getoond in stemmige geeltinten) verweven met de actuele belevenissen van haar groep hoofdrolspelers. Deze vrolijke studenten worden, als hun goede vriend Ayad sterft in een MiG-vliegtuig, namelijk geconfronteerd met de corruptie die India nog steeds in haar greep houdt en die verpersoonlijkt wordt door de sinistere  minister die willens en en wetens ondeugdelijke MiG’s gekocht heeft. De acteurs besluiten tot een zelfde verzetsdaad als de vrijheidsstrijders die ze vertolken een kleine eeuw eerder pleegden. Heftige en bijzondere film.

Chef | Zeer aanstekelijke, geestige, meeslepende en zelfs ontroerende road-movie over een chef-kok die weer even terug moet naar de basis om te herontdekken wie hij is. Na zijn ontslag bij een prestigieus restaurant start hij opnieuw aan de basis met een food-truck, krijgt hij weer plezier in het koken en bouwt hij en passant een veel betere band op met zijn 10-jarige zoontje. Zeer leuke film en mooie rol van Jon Favreau! Leuk ook hoe moderne social media, zoals Twitter, een prominente rol in deze film spelen!

Zero Dark Thirty | Deze film gaat over de speurtocht naar Osama bin Laden, die zoals bekend uiteindelijk wordt gevonden in een stad in Pakistan en hier uiteindelijk wordt gedood. Dit alles volg je vanuit het perspectief van Maya, de CIA-agente die hem opspoort. Het gegeven leidt tot een zeer meeslepende film. Realistisch en actueel, maar ook gewelddadig en bruut (‘waterboarding’ is nog nooit zo goed in beeld gebracht). De uiteindelijke vondst en eliminatie van Osama is verder ronduit bloedstollend spannend. Fascinerende film!

Spirited Away | Bijzondere Japanse animatie-film over het meisje Chihiro die in een sprookjeswereld terecht komt en moet proberen om haar ouders te vinden en terug te keren naar de echte wereld. De riviergeest Haku, waar ze verliefd op wordt, helpt haar daarbij… Prachtige en zeer oorspronkelijke film.

Wadjda | Deze film geeft een zeldzaam inkijkje in het leven van Wadjda, zomaar een meisje in hedendaags Saudi Arabië. Een bizar land waar je maar beter geen vrouw kunt zijn. Ze moeten zich onder meer hullen in lichaamsbedekkende kleding, omdat ze volledig ondergeschikt gemaakt zijn aan de mannen. Dezelfde mannen die ooit in een absurde gedachtekronkel hebben bedacht dat als zij onkuise gedachten krijgen bij een blote vrouwenschouder of -enkel, die vrouwen zich dan maar helemaal moeten bedekken. Wadjda is dan nog een rebels eigenzinnig type, maar ook zij moet gehuld in een zwarte hobbezak naar de meisjesschool, waar zo’n beetje alles verboden is. Zelfs een eenvoudige wens van haar, het hebben van een eigen fiets, is dan zowaar een hele strijd. Indringende film!

The Selfish Giant | Rauwe film over het leven van een jongetje, Arbor, in de onderste sociale klassen van het Engelse Watford. Hij wordt van school getrapt en begint met het verzamelen van schroot voor de ongure ‘Kitten’ om aan een zakcentje te komen, samen met zijn vriendje Swifty. Helaas komt hij steeds meer in de problemen. Heftige film, die, zoals inmiddels wel duidelijk moge zijn, ook niet vrolijk eindigt… Het enige wat ik echter vond ontbreken was een rond plot.

The Counselor | Op het eerste oog moet dit wel wel een topper zijn, met topregisseur Ridley Scott en een sterrencast die (o.m.)Penelope Cruz, Michael Fassbender, Javier Bardem, Cameron Diaz en Brad Pitt in één film met elkaar verbindt. Verwacht echter geen conventionele thriller met een begrijpelijke verhaallijn en een rond Hollywood-plot, want dat is deze film zeker niet. De film doet eerder heel schetsmatig aan; niet alleen door de opeenvolging van min of meer losstaande scenes, maar ook door de abstracte, filosofische en soms zelfs cryptische dialogen. Toch is deze film de moeite van het kijken meer dan waard, al is het maar om de vele gedenkwaardige scenes (zoals een motorrijder die wordt onthoofd, Bardem die vertelt over zijn buitenissige seksuele escapades en de onverwachte en brute moord aan het eind van de film). Een aanrader voor iedereen die wel eens iets buiten de gebaande paden wil zien.

The Butler | Dit is een degelijke biopic over een zwarte man die als butler in het Witte Huis dichtbij de naoorlogse presidenten staat, die de laatste rassenwetten opheffen. De plichtsgetrouwe butler, mooi gespeeld door Cuba Gooding Jr., heeft het moeilijk met zijn opstandige zoon, die bij de Black Panthers verzeild raakt, tot hij beseft dat zij eigenlijk beiden op hun eigen manier strijden voor een gelijke behandeling van zwarten. Mooi gastrolletje verder van de recent overleden Robin Williams als president Eisenhower.

Free Birds | Deze animatiefilm gaat over de kalkoen Reggie, die verzeild raakt in een missie die er om draait te voorkomen dat kalkoenen tijdens Thanksgiving op de menu-kaart komen te staan. Hiervoor moeten ze terug in de tijd naar de vroegste kolonisten van Amerika, en dat gebeurt dan ook… De film is best mooi gemaakt en soms best leuk, maar het erg rommelige plot doet daar wel aan af. Wat ook niet helpt is dat heel veel elementen wel weer erg cliché zijn: Reggie is natuurlijk weer de klunzige –easy to love– hoofdpersoon, natuurlijk heeft hij een love interest, uiteraard is er weer een grappig nevenpersonage  en natuurlijk lijkt alles eerst mis te gaan voor het toch nog goed komt… Niet meer dan redelijke film dus.

The Invisible Woman | Deze film gaat over Charles Dickens, de  legendarische Engelse schrijver waarover ik diverse malen eerder gelezen heb en waarvan ik ook een boek heb gelezen. De film gaat over een geheime relatie die Dickens (bij zijn leven al een grootheid) met een jonge vrouw. Dit is eigenlijk maar matig interessant en hierdoor blijft de film niet meer dan een kostuumdrama. Nee, ik vond hier niet zoveel aan…

The Zero Theorem | Teleurstellende nieuwe film van Terry Gilliam. Diens excentrieke toekomstvisie en weelderige eigenzinnige vormgeving had misschien interessant kunnen zijn, als hij ook daadwerkelijk een meeslepend verhaal te vertellen had gehad. Dat is echter geen moment het geval. De kale heremiet Qohen (een in deze rol tegenvallende Christoph Waltz) is een ‘loner’ waar je geen moment sympathie voor voelt en het loszanderige plotje dooft als een nachtkaars uit. Jammer!

A Million Ways to Die in The West | Seth MacFarlane heeft met Family Guy en American Dad twee geestige comedy-shows op zijn naam staan en met ‘Ted‘ zelfs een redelijk genietbare komedie, maar deze nieuwe film van hem? Nee, daar werd ik niet heel gelukkig van. Een nietsig verhaaltje, natuurlijk spelend in het Wilde Westen, te veel flauwe poep-pies-en-seks grappen en Seth zelf in de hoofdrol als onbeholpen schaaphoeder. Nee, deze film was geen succes…

Divergent | Ai, ai, wat een droefenis; dit misbaksel, dat overduidelijk toch is bedoeld als grootschalige kaskraker in de lijn van The Hunger Games. Maar zelfs een soundtrack van Hans Zimmer en Junkie XL kunnen niet verhullen dat dit niet meer is dan een onbenullig puber-fantasietje in een science fiction setting, rondom een meisje, Tris, dat haar ‘ware ik’ moet ontdekken. Alles is tenenkrommend aan deze film: de waardeloze wijze waarop de hoofdrol wordt ingevuld door een onbeduidend actricetje wiens naam me nu alweer is ontschoten, het stuitende militarisme van de ‘Dauntless’-factie waarin ze zich staande moet houden, de clichématige liefdesrelatie ‘die je wist dat zou komen’ met de leider van die factie, en het plot dat werkelijk te stompzinnig voor woorden is. Wat een aanfluiting!