Filmrecensies September 2020

Van goed naar slecht:
| The Social Dilemma
| A Star is Born
| The Blues Brothers
| The Polka King
| Green Zone
| Redbad

Na de break de volledige recensies!


filmThe Social Dilemma | Deze documentaire handelt kortweg over het grote gevaar van social media. De mechanismes erachter (vervat in die mysterieuze ‘algoritmes’) zijn zo manipulatief dat die mensen bijvoorbeeld onbewust verslaafd maken aan telkens weer die micro-beloning (een nieuw berichtje, een like, etc.). Maar erger is dat de bekende platforms daadwerkelijk de mening van mensen kunnen bijsturen, zonder dat die dat zelf door hebben. Ieder individu wordt in een coconnetje gedrukt van gelijkgestemde en elkaar bevestigende informatie. En die bestaat vaak uit het rioolwater van vele, vele gekkies, complotdenkers en totaalidioten die het schone drinkwater van objectieve, kwalitatieve informatie- en nieuwsbronnen flink vervuilt. We leven daardoor niet meer in het Informatie-Tijdperk, maar in het Desinformatie-Tijdperk, wordt ergens treffend gezegd: een tijd waarin iedereen zijn eigen waarheid heeft. Maar hoe kan er nog een samenleving of een democratie bestaan, als er niet eens meer een gezamenlijk gedeeld begrip van de realiteit is? Dit is misschien wel de meest prangende vraag die deze docu oproept. Een must see!

filmA Star is Born | Deze film van regisseur/acteur Bradley Cooper heeft als ster Lady Gaga. Maar in de film is juist zij het onbekende zangeresje dat wordt opgepikt door de wereldberoemde rocker Jackson Maine (Cooper). Ze wordt de grote ster die de film belooft, maar dit alles heeft wel zijn weerslag op haar -inmiddels echtgenoot- Jackson, wiens carrière de andere kant opgaat als gevolg van een flinke drank- en drugsverslaving. De hoofdrolspelers, de geweldige muziek die speciaal voor deze film is gemaakt en het gedragen plot maken dit tot een zeer genietbare film!

filmThe Blues Brothers | Deze muziek-film had ik nog nooit gezien, maar is heel aardig; enerzijds door de aanstekelijke muziek, vaak vertolkt door echte topartiesten als Aretha Franklin en Ray Charles, en anderzijds door de kostelijke en zeer groots opgezette achtervolgingsscenes waarin bosjes politieauto’s (en nog heel veel meer dingen) sneuvelen.

filmThe Polka King | Dit waargebeurde verhaal gaat over de Poolse polka-zanger Jan Lewan(dowski) die het in Amerika helemaal wil maken. Maar hiervoor moet hij wel een piramidefraude opzetten waarin hij zijn ambities betaalt met het geld dat in hem wordt geïnvesteerd door vooral goedgelovige bejaarden. En dat kan natuurlijk niet goed blijven gaan. Hoofdrolspeler Jack Black is heerlijk op dreef, maar nog meer steelt Jan’s vlotgebekte schoonmoeder, die hem nooit helemaal vertrouwt, de show. Leuk!

filmGreen Zone | Deze nieuwe samenwerking tussen regisseur Paul Greengrass en acteur Matt Damon (bekend van de betere films in de Bourne-franchise), is al met al aardig. De zoektocht naar niet-bestaande massavernietigingswapens in het zojuist door de VS veroverde Irak, had zomaar echt gebeurd kunnen zijn. De actiescenes zijn al met al ook aardig, al moet je wel houden van de nogal schokkerige camerabeelden waar regisseur Greengrass om bekend staat. Al met al een behoorlijke film.

filmRedbad | Deze Nederlandse film deed me nogal denken aan de film ‘Nova Zembla‘, die andere volslagen mislukte poging om een groots Neerlands epos te maken. Deze film oogt op het eerste oog best goed en doet denken aan ‘Vikings‘, met de contrastrijke filmografie, fraaie landschappen en kostuums, maar zakt toch al snel flink door de hoeven. Het plot is zielloos, de speelduur is met twee-en-een-half uur veel te lang, de gezwollen filmmuziek onder vrijwel elke scene irriteert al snel en de vele, vele ongerijmdheden zijn niet te tellen: Waarom spreken de Friesen bijvoorbeeld Nederlands en de Franken en Denen weer Engels? En wat de fuck is Jack Wouterse aan het doen in die hysterische bijrol als Bonifatius? Nee: Jammer!