Van goed naar slecht:
| Dune (Part One)
| Hannibal
| Galaxy Quest
| MI4 – Ghost Protocol
| Lethal Weapon 4
| Driven: The Billy Monger Story
| Schumacher
| Sunshine
Na de break de volledige recensies!
Dune (Part One) | Verfilmingen van grote sf/fantasy-epossen gaan vaak gruwelijk mis, denk bijvoorbeeld aan de film ‘The Dark Tower‘, waarmee het magnus opus van Stephen King is verkwanseld. Gelukkig is regisseur Dennis Villeneuve veel te goed om in de valkuil te stappen: hij maakt van Fantasy-klassieker ‘Dune’ een fantastisch vormgegeven film met kolossale decors en bizar vormgegeven ruimteschepen. De futuristische beelden staan ten dienste van een verder middeleeuws aandoend verhaal over elkaar bestrijdende Huizen (Atreides en Harkonnen natuurlijk), vele zwaardgevechten en bijvoorbeeld een pact dat letterlijk wordt bezegeld met een zegelring. De sfeer is verder heerlijk duister, met alle zandstormen, stemmige landschappen en ernstige zware gesprekken. Neem daarbij dat Timothée Chalamet een heerlijk meeslepende hoofdpersoon is, en je hebt een heel puike film, die zich ook nog eens uitstekend laat bekijken in 3D-Imax. Laat deel 2 maar komen!
Hannibal | Prima sequel op de iconische film ‘The Silence of the Lambs’. Hannibal Lecter is zeven jaar na data ontsnapt en leeft onder een schuilnaam in Italië. Hij staat wel op de Top 10 Most Wanted lijst. Als een lokale agent dit ontdekt, is die zo dom te proberen het enorme bedrag dat als tip-geld is uitgeschreven, op te strijken. Het enige wat aan deze film ontbreekt is Jodie Foster, die niet opnieuw in de huid kruipt (no pun intended) van Clarice Starling; Julianne Moore heeft de ondankbare taak haar te vervangen.
Galaxy Quest | Deze komedie speelt natuurlijk de draak met alles rondom Star Trek. De centrale cast van de jaren ’80 serie ‘Galaxy Quest’ teert al twintig jaar op dat succes met het afgaan van schnabbels en fan-meetings en kan elkaar inmiddels niet meer uitstaan. Maar dan vraagt een buitenaards ras, die de tv-show zien als echte ‘geschiedschrijving’, hulp bij hun strijd tegen een intergalactische badguy. Dat leidt tot een geinig plot vol komische momenten, waarin (alle filmwetten indachtig) het natuurlijk toch weer goed komt met de verzuurde verhoudingen tussen de vijf hoofdrolspelers. Fijne rollen van Tim Allen. Sigourney Weaver, Alan Rickman en Sam Rockwell (als Guy, de ‘figurant’ zonder achternaam die continu vreest als eerste dood te gaan, want zo gaat het immers altijd).
MI4 – Ghost Protocol | Dit is gewoon een prima vierde aflevering van de Mission Impossible-franchise met natuurlijk Tom Cruise in zijn ‘signature-rol’ als Ethan Hunt; die hij wederom met schwung speelt. Plot en zo doen eigenlijk niet zo ter zake; de sappige actie des te meer. Ook met een leuke rol van Simon Pegg (bekend van Hot Fuzz en Shaun of the Dead).
Leathal Weapon 4 | Ook alweer een vierde film in een succesvolle franchise en ook hier hebben de hoofdrolspelers duidelijk lol gehad bij het filmen en zitten de rollen hen als gegoten. Mel Gibson als de roekeloze Riggs, Danny Glover als de brave familieman die nog steeds uitkijkt naar zijn pensioen en Joe Pesci als het bloedirritante druktemakertje Leo. Gedrieën maken ze er een komische en bijna soms kluchtige bedoening van, waarbij plot en dergelijke eigenlijk weinig uitmaken. Leuk!
Driven: The Billy Monger Story | Docu over de jonge Billy ‘Whizz’ Monger die in een horror-crash in de racerij beide benen verloor maar zich knap terug vocht. De levenslust en het positivisme van de jonge Brit zijn hartverwarmend en het is prachtig te zien hoe hij een jaar na de crash toch weer een podium pakt in de Formule 3. Bijzondere docu!
Schumacher | Alweer een race-docu, nu over F1-coureur Michael Schumacher. Deze is echter wel iets minder, ondanks dat we enkele fijne details te weten komen; zoals dat Schumi als jongen in de karts het met zo weinig geld moest doen, dat hij vaak rondreed op banden die al door anderen weggegooid waren; hij won er desondanks vele races mee! Verder wordt hij geportretteerd als man van extremen: verlegen binnenvetter èn arrogant mannetje, thrill-seeker én hondstrouwe familie-man, hij is het allemaal… Is, want ondanks het loodzware ski-ongeluk leeft hij nog, dat zou je bijna vergeten…
Sunshine | Deze film is van de Danny Boyle die we natuurlijk kennen van Slumdog Millionaire, Trainspotting, The Beach en Yesterday. Nu waagt hij zich aan het sf-genre en dat leidt tot een film die op zijn minst buitenissig is. De beelden en actiescenes zijn in ieder geval prachtig. Maar dat pretentieuze en filosofische toontje over de betoverende invloed van dat zonlicht en de spreuk ‘stof zijn we en tot stof zullen we wederkeren‘, ik weet het niet. En verder vliegt de film plot-technisch richting het eind volledig uit de bocht en verwordt alles toch een beetje tot een janboel. Jammer!