Filmrecensies September 2023

De film-oogst van de afgelopen maand, natuurlijk weer van goed naar slecht:
| Inside Man
| Deja Vu
| El Conde
| Churchill
| Avatar: The Last Airbender

Na de break de volledige recensies!


filmInside Man| Thriller met Denzel (achternaam overbodig) als onderhandelaar bij een gijzelneming in een bank. Er ontspint zich een geraffineerd verhaal, waarin ook de duistere geheimen van de eigenaar van die bank een rol spelen. Hele fijne rollen ook van o.m. Jodie Foster en Christopher Plummer. Uitstekende film!

filmDeja Vu| Aardige thriller met alweer onze good-old Denzel, natuurlijk weer in een typische good guy rol. Nu raakt hij als politie-agent betrokken bij een terroristische aanslag waarbij een veerboot wordt opgeblazen. Maar kan hij misschien toch Claire, de dame die ze dood uit de rivier vissen, toch nog redden? En zelfs die hele veerboot erbij misschien? Met een bizar tijdreis-device lijkt dat inderdaad mogelijk. Het plot, hoe onwaarschijnlijk ook, komt mooi bij elkaar. Prima film!

filmEl Conde| Gitzwarte satirische filmhuisfilm met als bizar basisgegeven dat de Chileense dictator Pinochet een vampier is. Ja leest het goed. Hij is ook nog steeds in leven, met name dankzij zijn op fortuin beluste familie, maar heeft daar zelf heel weinig zin meer in. Hele aparte film, met een handvol bizarre scenes, die soms bijna kolderiek zijn. Ook de stemmige zwart-wit beelden dragen bij aan de sfeer. Op zijn minst een interessante film. Zonder overigens ècht meeslepend te worden.

filmChurchill| Een biopic over ’the greatest Briton off all time’ lijkt bij voorbaat interessant. Maar dat viel bij deze film echter toch nogal tegen: we volgen Churchill slechts in de paar dagen voor het begin van operatie Overlord (D-Day), als hij twijfels begint te krijgen over dat hele gebeuren, ingegeven door de rampzalig verlopen operatie in WOI bij Gallipoli, die hij ooit leidde. Maar deze extreem beperkte scope maakt het je wel erg moeilijk een goed beeld te vormen van de staatsman Churchill, die er in deze film dan ook wel zeer bekaaid vanaf komt. Ondanks de prima hoofdrol van Brian Cox geen succes.

filmAvatar: The Last Airbender| De bekende en ooit gevierde regisseur “M. Night Shyamala-ding-dong” (citaat van Tarantino) oogstte hoon en een recordaantal Raspberry-awards met deze verfilming van deze, ook door mij, zo geliefde animatieserie. Bij wijze van ramptoerisme wilde ik het ook allemaal toch wel eens zien. En tja; het is inderdaad niet best: de actiescenes ogen heel houterig; de casting is erg matig (op Dev Patel als Zuko na) en het plot is warrig opgebouwd. Deze film beslaat het eerste seizoen van de in totaal drie seizoenen die de animatieserie besloeg. Maar de kans dat de overige seizoenen nog worden verfilmd in zeer klein na dit misbaksel.