Game of Thrones, hoe loopt het af?

8225966_f520Yes! Het nieuwe Game of Thrones seizoen is weer begonnen! Voldoende reden voor mij om halsoverkop een HBO-abo af te sluiten, want, ja, dat wil ik echt niet missen!

Van GoT moet je misschien wel een beetje leren houden. Natuurlijk is het op het eerste zicht allemaal erg lomp en middeleeuws, zijn bepaalde scenes misschien wel te gewelddadig, vallen er afschuwelijk veel doden en is het vele naakt niet altijd functioneel, maar … potverdomme: wat een krachtig en rijk verhaal! Ik vind het fascinerend en ben ook heel benieuwd hoe het afloopt. Ik heb daar (na S06E01 te hebben gezien) ook wel duidelijke ideeën over. Sterker nog; ik heb de mogelijke afloop van de serie uitgestippeld! Na de break meer!   

Slaver’s Bay

Daenerys wordt vastgezet in het weduwen-klooster van Vaes Dothrak. Maar: daar ontmoet ze een fascinerend persoon, een wijze ‘maestrix’, met veel oude kennis over de Valyrische cultuur, die haar meer kan vertellen over hoe ze om kan gaan met haar draken. Jorah en Daario bevrijden haar vervolgens uit het klooster, maar Dany neemt de maestrix mee. Jorah offert zich op voor zijn Khaleesi en sterft een heldendood (overigens was zijn grijze ziekte inmiddels ook vergevorderd), maar nog zouden ze niet succesvol gevlucht zijn als niet opeens de ene vrije draak opduikt en de achtervolgende Dothraki-krijgers verschroeit.

Dany keert aldus terug naar Meereen, waar inmiddels Tyrion en Varys de situatie rond de Sons of the Harpy opgelost hebben. Dany heeft intussen tijd de drie draken te trainen en volledig onder controle te krijgen. Als in Astapor de oude slavenmeesters de macht weer grijpen, weet ze met behulp van de draken de stad weer volledig onder controle te krijgen. Eindelijk is de slavenhandel helemaal uitgebannen!

Dan dient de oorlogsvloot van de Ironborn (de mensen van de Iron Islands) zich aan. Yara Greyjoy, als opvolgster van haar inmiddels overleden vader Balon, verklaart Dany te willen helpen. De Greyjoys hebben immers al eerder gekozen voor de Targaryens, voor het laatst nog tijdens Robert’s Rebellion. Dany accepteert het aanbod, alhoewel ze de Greyjoys zeer wantrouwt. Maar ze heeft de schepen van de Ironborn nodig om haar leger Unsullied over de Narrow Sea te krijgen. En zo zetten ze koers richting King’s Landing. Varys, Missandei, Daario en haar drie draken -die ze dus eindelijk onder controle heeft- gaan met haar mee. Tyrion blijft echter achter als regent voor Meereen; hij heeft zijn buik vol van Westeros.

Allereerst echter zet de vloot koers naar de Stormlands, waar de resterende Baratheons op imponerende wijze worden verslagen in het onneembaar geachte Storm’s End. De drie draken richten een enorme vuurzee aan en men maakt geen schijn van kans. Op Dragonstone, van oudsher bezit van Targaryen, pleegt men al geen verzet meer en verwelkomt men Daenerys als bevrijder.

In Braavos

Arya is inmiddels blind en scharrelt als bedelaarster een armzalig kostje bij elkaar. Pas nu leert ze zichzelf te vergeten en haar brandende wraakzucht onder controle te krijgen. Eindelijk verwerpt ze het lijstje met mensen dat ze nog wil doden. Ze wordt in genade aangenomen door Jaqen H’ghar van de Faceless Men en krijgt haar zicht terug. En zo krijgt ze ook eindelijk verlossing die ze zoekt en kan ze haar nieuwe leven beginnen als priesteres van het geloof van de Many Faced God. Ze is volmaakt tevreden met haar plek als ze, uiteindelijk, wordt bezocht door Lady Brienne. Ze besluit in Braavos te blijven en stuurt Brienne terug naar Winterfell om het goede nieuws dat ze nog leeft over te brengen.

Bij The Wall 

Ser Davos Seaworth bewaakt met enkele getrouwen het lijk van Jon Snow terwijl Edd de hulp van de wildlings inroept. Woedend om het verraad vallen die Castleblack aan er begint een gruwelijke slag. Melissandre kan het niet aanzien en -omdat ze een speciale genegenheid voor Jon heeft opgebouwd- wekt ze hem weer tot leven. Die kan vervolgens nog net op tijd ingrijpen voordat de strijdende partijen elkaar helemaal afgeslacht hebben.

Na deze episode wordt Ser Alliser Thorne uit zijn functie ontheven en verbannen. Men vraagt Jon Snow om opnieuw Lord Commander te worden maar tot ieders verbazing weigert hij. Hij ziet zijn taak bij The Wall als beëindigd: hij heeft zijn leven immers al aan de Night’ s watch gegeven, zijn eed is al vervuld. Jon Snow wil nu Sansa opzoeken, die ontsnapt schijnt te zijn uit Winterfell. Om die reden wordt op aanraden van Jon uiteindelijk zijn vriend Edd (voluit: Eddison Tollett) als nieuwe Commander aangewezen. Jon vergeeft verder overigens Olly, de laatste persoon die hem stak bij het verraad.

Bij the Wall wacht na het vertrek van Jon alweer de volgende uitdaging: het tegenhouden van de White Walkers. The Wall wordt al snel aangevallen en voor het eerst in een lange geschiedenis valt in een gruwelijke slag de Muur en wordt die volledig vernietigd. De nieuwe Lord Tollett sterft net als ieder ander op de muur. De White Walkers stromen het noorden binnen. Een ramp lijkt aanstaande.

De strijd om het Noorden

Jon verlaat met Ser Davos Castleblack. Zij zijn niet de enige: ook Mellisandre verlaat het kasteel; naar later blijkt gaat zij naar King’s Landing. Jon’s zoektocht brengt hem uiteindelijk bij Last Hearth, en hier blijken Sansa, Theon, Pod, Brienne ook te zijn. Rickon op zijn beurt was hier al enige tijd eerder, sinds seizoen 3, toen hij hier door Osha naar toe was gebracht. Voor het eerst zijn er dus weer enkele Starks herenigd. Ze besluiten dat Roose Bolton moet worden afgezet als Warden of the North en roepen de hulp van de andere adellijke huizen van het Noorden in. De naam Stark is voldoende voor veel ondersteuning en zo verzamelen ze voldoende legers voor een aanval op het Dreadford van de Boltons. Ook de wildlings onder Tormund komen helpen. Na een bloedige veldslag wordt Bolton verslagen. Roose en Ramsay vinden de dood, de eerste door de hand van Brienne, die hem doodt als wraak voor de moord op Catelyn, de tweede door de hand van Theon, die aantoont niet langer Reek te zijn. Winterfell komt voor het eerst sinds lang weer onder controle van de Starks. De strijd is maar net gestreden, als Daario Naharys als afgezant van Daenerys Targaryen Winterfell bezoekt met dringend nieuws.

De missies van Lady Brienne

Brienne of Tarth is, op het moment dat de aanval op de Boltons is begonnen, met Podrick op een eigen missie gegaan: zij wil eindelijk de Red Wedding (de moord op lady Catelyn en Robb) wreken. Ze trekt op naar The Twins in de Riverlands, dringt de vesting binnen, en vermoordt Walder Frey en zijn familie.
Podrick Payne toont zich zeer moedig en krijgt veel waardering van de bewoners van The Twins, die de Freys toch al haatten. Hij besluit op veler verzoek daarom in The Twins te blijven. Daarom gaat Lady Brienne in haar eentje verder. Voor haar is het immers nog steeds niet klaar; zij moet nog de laatste Stark-dochter redden; Arya. Ze reist af naar Braavos en vindt uiteindelijk Arya, die inmiddels vrede in zichzelf heeft gevonden. Tevreden maar wel alleen reist ze weer terug naar Winterfell om het nieuws te vertellen.
Podrick Payne krijgt uiteindelijk een knighthood en wordt de nieuwe heer van The Twins.

In King’s Landing

Het verlies van haar dochter Myrcella drijft Cersei tot waanzin. Ze besluit allereerst dat de Faith Militant van de High Sparrow, die haar heeft vernederd tot op het bot, moet worden vernietigd. Lady Olenna Tyrell dringt er bij haar op aan dat haar kleinkinderen Loras en Margaery bevrijd worden, maar Cersei geeft heimelijk opdracht aan de King’s Guard, die de operatie moet uitvoeren, dat beiden het niet mogen overleven. Jaime heeft grote moeite met Cersei’s werkwijze en wijst af waar ze mee bezig is; hij herkent als eerste dat ze waanzinnig is geworden. Hij besluit in frustratie alsnog de King’s Guard te verlaten en, zoals zijn vader Tywin altijd al wilde, terug te keren naar de Westerlands om daar de Lord van Casterly Rock te worden. Verbitterd verlaat hij King’s Landing.

Lady Olenna voorziet het valse spel van Cersei en zet haar eigen operatie op poten om haar kleinkinderen te redden. Loras wordt toch nog door Qyburn’s monster van de King’s Guard vermoord, maar Margaery overleeft. Voor de rest wordt de Faith Militant op buitensporig brute wijze vermorzeld, en wel zodanig dat iedereen in de stad ervan overtuigd is dat Cersei nu echt waanzinnig is geworden. Zelfs haar eigen neef Lancel, die tot de Sparrows behoorde, laat ze op gruwelijke wijze ombrengen.

Cersei is ook tegen Tommen snoeihard en gemeen. Ze werpt hem voor de voeten dat hij niets heeft gedaan om haar te helpen toen ze gevangen zat en geeft de jongen, koning of niet, huisarrest. Feitelijk trekt ze zelf alle macht naar zich toe.

Dan is het tijd voor Cersei de pijlen te richten op de Martells, die haar dochter Myrcella hebben vermoord. Ze stuurt de Lannister-legers zuidwaarts om Dorne voor het eerst in de geschiedenis te verslaan (zelfs de Targaryens is dat in het verleden nooit gelukt). De Tyrells helpen Cersei, maar Olenna zint op haar eigen wraak. Ze stuurt haar dochter Margaery naar Tommen. Margaery dringt binnen in de privé-vertrekken van de koning in de Red Keep en zegt dat ze Tommen vergeeft, als hij nu maar wel doet wat ze wil. De jonge koning is als was in haar handen en zegt alles te doen wat ze hem opdraagt. Margaery zegt dat ze wil dat Tommen de macht opeist en zijn moeder Cersei, de regentes-moeder, afzet en laat berechten.

Intussen krijgt The Red Lady, Melissandre, nog maar net in de stad gearriveerd, al snel veel invloed op Cersei. Met name de introductie van een andere godsdienst (the Gods of Light and Dark) spreekt Cercei aan. De koningin-moeder verbiedt in het hele koninkrijk het geloof van de Zeven Goden en houdt vreselijk huis onder de mensen die dit geloof toch niet willen verwerpen. Dit draagt alleen maar bij aan haar enorme impopulariteit.

Voorbij de Muur

Voorbij de Muur ontmoet Brandon Stark de Three Eyed Raven. Die traint hem in zijn bijzondere visionaire gaven. Brandon ziet zo alles wat er gebeurt en beseft tot zijn afschuw dat de White Walkers gestopt moeten worden om Westeros te reden van de ondergang. De Three Eyed Raven geeft hem hiervoor de benodigde vermogens en spullen en zelfs mankracht, bestaande uit enkelen van de laatst levende Children of the Forest, het oudste ras op Westeros. Dit zijn wezens met speciale gaven.

Brandon gaat met zijn nieuwe gezelschap op weg, samen ook met Meera en Hodor. Zij zijn net op tijd, want de White Walkers storten zich inmiddels op Winterfell, waar de Starks en al hun getrouwen zijn neergestreken na de overwinning op de Boltons en nog nauwelijks de tijd hebben gehad om bij te komen. Bij de afwezigheid van Jon Snow leidt Ser Davos nu de verdediging, maar al snel lijkt de situatie hopeloos. Brandon stapt net op tijd in met zijn hulptroepen, voorraad zwaarden van dragonglass en zijn magie om het overwicht aan de Noordelingen te geven. In een laatste slag en met enige groene magie worden de White Walkers verslagen. Brandon herenigt zich met Sansa en Rickon, en er zijn weer drie Starks op het oude nest.

In Dorne 

In Dorne heeft de paramour Elleria samen met de Sand Vipers (haar bastaarddochters en de kinderen van de vermoorde Oberyn) de macht gegrepen. Dat lijkt geen lang leven beschoren als de legers van de Lannisters op hen af komen. In Dorne is men volstrekt niet voorbereid op een oorlog. Toch mobiliseert Elleria de troepen.

De legers van Lannister en Martell treffen elkaar in het noorden van Dorne. Allereerst lijkt een overwinning van de Lannisters onafwendbaar, tot de troepen van Tyrell zich onverwacht tegen de Lannisters keren. Opeens zijn de kansen gekeerd. Cersei is buiten zinnen van woede. Zij stuurt Lady Melissandre op Mace Tyrell af om het verraad te vergelden. Die is net op de terugreis op zee na mislukte onderhandelingen met de Iron Bank van Braavos over de verlichting van de kolossale schuldenlast van de Seven Kingdoms. Middels magie verplaats Melissandre zich naar het schip en vermoordt daar Mace. Ze beveelt de kapitein hierna echter om koers te zetten naar Volantis op Essos.

De grote finale

Cersei is voor een moment opgetogen over het nieuws van Mace Tyrell’s dood. Maar dan bereikt haar het nieuws dat een enorme vloot met Greyjoys en de Unsullied van Daenerys op weg is naar de hoofdstad. Cersei besluit alle legers in paniek terug te roepen. Inmiddels slaat ze helemaal door en neemt ze steeds meer krankzinnige beslissingen. Ze geeft Maester Qyburn de vrije hand om zijn walgelijke experimenten uit te breiden en nog meer monsterlijke, onmenselijke, krijgers te maken.

King’s Landing verandert na de terugkeer van de troepen in een fort dat zich klaarmaakt voor de laatste grote slag. Het net sluit zich: Martell en Tyrell komen vanuit het zuiden aangerukt, vanuit Dragonstone landen de Greyjoys en de Unsullied van Daenerys Targaryen op de kust van Westeros en ten slotte heeft Koning Tommen voldoende moed gevonden om eindelijk op te roepen de koningin-moeder af te zetten.

Maar ook Jaime laat zich niet onbetuigd, hij doet een laatste poging om zijn geliefde Cersei te redden, hoe gek ze inmiddels ook geworden mag zijn. Hij heeft voor de laatste keer de hulp ingeroepen van Bronn. Juist als Tommen’s opstand, die grote weerklank vindt onder de bevolking, losbarst, weet hij met Bronn de stad binnen te dringen. Ze weten Cersei ongedeerd de stad uit te krijgen en vermoorden hierbij de walgelijke maester Qyburn, die niet wil dat ze weggaat; wetend dat zijn lot is verbonden aan het hare. Eenmaal veilig buiten de stad is Cersei echter ziedend dat ze weg is gevoerd uit The Red Keep: daar hoort ze thuis, regerend en niet vluchtend door de modder. In haar waanzin vermoordt ze Jaime, voor Bronn kan ingrijpen. Die walgt van Cersei en besluit haar niet te vermoorden maar haar achter te laten in haar eigen miserabele omstandigheden: de dood is een te kleine straf voor haar. Hij keert Cersei de rug toe en reist alleen en voor eens en altijd terug naar zijn Lollys om kasteelheer te worden en een vredig leven te leiden. Het lot van Cersei is daarna onzeker, maar ze kan nergens meer heen…

Tommen’s machtsovername komt nog maar net op tijd om enorme rampspoed af te wenden; want de hoofdstad is inmiddels volledig belegerd. Tommen geeft zich meteen over en heft de witte vlag. En zo spuwen de draken, die al over de stad vliegen, dit keer geen vuur, zoals ze nog wel deden in Storm’s End. Daenerys gaat als overwinnaar de stad binnen en claimt de IJzeren Troon. De Tyrell’s en de Martell’s, die met hun legers buiten de stad staan en nog even dreigen aan te vallen, zweren haar uiteindelijk trouw. En zo is een laatste vernietigende oorlog afgewend.

Na de grote finale

Jon Snow is met Theon Greyjoy meteen na de slag met de Boltons samen met Daario afgereisd naar King’s Landing. Ze maken op het nippertje de finale mee. Voor het eerst ontmoet hij Dany en meteen mogen ze elkaar; ze hebben een interessant gesprek dat meteen een soort eindconclusie vormt van de hele sage. Ook Jon erkent Daenerys’ claim op de troon. Als dank verklaart Daenerys hem bastaard-af; als nieuwe Koningin heeft ze dat recht. Jon Snow wordt aldus Jon Stark. Hij wordt tevens benoemd tot de nieuwe Warden of the North.

Theon herenigt zich intussen met zijn zus Yara en weet haar ervan te overtuigen dat de Greyjoys de situatie moeten accepteren. Op die wijze wordt een oorlog met de immer opstandige mensen van de Iron Islands voorkomen en besluiten ze zich toch ook achter Daenerys te scharen. Zij krijgen van Daenerys als dank de Stormlands. Hiermee is de rol van de Baratheons als groot huis volledig uitgespeeld. De wandaden van Stannis zijn niet licht vergeten, zo blijkt.

Ook Tommen en Margaery, die echt van elkaar houden en bij elkaar willen blijven, accepteren Daenerys als de nieuwe Koningin. Tommen wordt aangesteld als de nieuwe koning van de Westerlands, terwijl Margaery de nieuwe koningin van The Reach wordt. De beide koninkrijken worden aldus in een nauwe band samengevoegd door hun huwelijk.

Jon neemt contact op met Sam Tarly, die in Oldtown net is beginnen met zijn studie voor maester. Jon vertelt hem dat hij graag wil dat Sam na zijn studie naar Winterfell komt, als opvolger daar van Maester Luwin. Sam accepteert het aanbod en vertelt Jon dat Gilly in verwachting is. Als het een jongen wordt, zullen ze hem Jon noemen.

Sansa besluit dat zijn nu eens het heft in handen moet nemen en reist af naar The Vale, om alsnog te trouwen met Robin Arryn, de erfgenaam, zoals ook eerder ter sprake is geweest. Zo weet ze Petyr Baelish alsnog de voet dwars te zetten; al zijn gekonkel heeft hem uiteindelijk niets gebracht. Tandenknarsend moet hij de situatie vooralsnog accepteren. Alhoewel; misschien broedt hij al wel weer op een nieuw plannetje…

Melissandre, ten slotte, keert op het gekaapte schip van Mace Tyrell terug naar Volantis op Essos. In een laatste scene blijkt dat ze op bezoek gaat bij Illyrio Mopatis, de rijke edelman die helemaal aan het begin van de serie de jonge Viserys Targaryen en zijn zusje onder zijn hoede had. Was Melissandre een agent van hem om de terugkeer van de Targaryens in Westeros te bespoedigen? Dit blijft onduidelijk…

##

En hier eindigt dan het verhaal…

Of het ook zo gaat? Natuurlijk bij heel veel dingen niet. Ik heb wel het gevoel dat mijn scenario nog veel te rooskleurig is en heb het vermoeden dat Benioff en Weiss een nog veel cynischer en gruwelijker einde van de serie voor ogen hebben.  Waarschijnlijk komen ze ook met veel betere plotwendingen en veel origineler vondsten…

Of heel misschien komt er wel een Sopranos-slot: dus nauwelijks enige afronding, maar gewoon een laatste scene en dan -baf- klaar.

Hoe dan ook heb ik wel het idee dat het plot zich langzaam maar zeker tot een einde moet gaan bewegen. We zullen zien!