Lijstjes #4: Tv-serie Top 5 (ehh… 6)

seriestop6nwIk heb eerder een drietal lijstjes gepubliceerd over de beste 5 boeken (wereldliteratuur, Nederlandse literatuur en SF&Fantasy), maar hier dan ook maar eens een lijstje van de naar mijn idee beste 6 tv-series van de afgelopen jaren! Waarom zes? Omdat ik aan 5 echt te weinig had! Want goeie series zijn er genoeg in deze gouden eeuw van de tv-serie! Hier komt-ie:

1. Game of Thrones
Dit is toch wel de absolute koploper in tv-serie-land. Niet voor niets is het verreweg de meest (illegaal) gedownloade serie ter wereld ooit. De serie is om heel veel redenen fantastisch (1, 2, 3) en ook over de laatste twee seizoen heb ik hoge verwachtingen. Als serie-‘noob’ zou ik aanraden met deze serie te beginnen! Zelfs als je niet van fantasy houdt, want het fantasy-gehalte van deze serie is eigenlijk vrij beperkt!

2. Breaking Bad
Momenteel is de spinoff Better Call Saul aan het draaien op Netflix, maar mensen die het werk van maker Vince Gilligan niet kennen, kunnen zich beter eerst richten op diens oorspronkelijke serie; Breaking Bad. Het is een fantastisch vormgegeven en zeer meeslepend epos over hoe een wat sullige scheikundedocent transformeert tot drugslord. En vooral de latere seizoenen zijn briljant, net als het einde.

3. Stranger Things
Deze serie is toch wel een beetje een verrassingshit op Netflix, die inmiddels door velen in de armen gesloten is. En dat is terecht, want er is ook veel te genieten: het verhaal is niet alleen zeer meeslepend, maar ook is alles een prachtige liefdesverklaring aan de jaren ’80, hetgeen al blijkt uit die heerlijke intro: een soort bewegende Stephen King-boekomslag. Een volgend seizoen is naar verluidt op komst! Ik kan niet wachten!

4. Fargo
Deze serie (1, 2) is van de hand van Noah Hawley, die inmiddels door velen wordt gezien als de nieuwe golden boy in televisieland, mede door zijn andere serie Legion (die ik overigens nog niet ken).  Deze serie (inmiddels bijna 3 seizoenen lang) is te zien als een ode aan cult-klassieker ‘Fargo’ van de Coen-broertjes en ademt nadrukkelijk dezelfde sfeer. Het is een heel eigenzinnige serie die steeds draait om een knotsgek misdaadverhaaltje in de binnenlanden van de V.S. Met steeds weer heerlijke personages, geweldig acteerwerk en een hele excentrieke vormgeving. Voor fijnproevers dus een must-see!

5. Master of None
Dit is een erg mooie serie rondom acteur/komiek Aziz Ansari die inmiddels bestaat uit twee seizoenen (1, 2) van elk tien episodes. De serie vertelt op een heel fijnzinnige wijze over het eigentijdse leven van een dertiger in New York. En dat leidt tot een serie die niet zozeer dolkomisch is (zoals het qua thematiek enigszins vergelijkbare Seinfeld) maar vooral een heel mooie toon weet te raken, waarin tal van aspecten van het moderne leven heel fijnzinnig worden verbeeld. Prachtig!

6. Black Mirror
Dit is een hele fijne Britse serie waarbij elk seizoen steeds bestaat uit drie tot zes afleveringen (1, 2). En steeds staat de vraag centraal: wat is de invloed van de moderne technologie op mens en maatschappij? Dit leidt tot werkelijk kostelijke plotten, die mij als amateur-schrijver flink inspireren. Want die centrale vraag: “wat als ik dit of dit verschijnsel heel ver doorvoer, wat zou er dan kunnen gebeuren?” blijkt heel vruchtbaar. Fantastische serie dus!