Recensie ‘Dexter seizoen 7’

De geweldige Showtime-serie ‘Dexter’  is alweer toe aan het zevende seizoen. De verwachtingen waren natuurlijk hoog gespannen, want seizoen 6 sloot af met een dijk van een cliff hanger, toen Debra onbedoeld haar broer Dexter ontmaskerde.

In dit seizoen zien we hoe Debra haar broer niet kan verraden en al snel wegzinkt in een weg van leugens. Nee, Debra wordt ook dit seizoen niet gespaard… Intussen lijkt het net zich rond Dexter steeds meer te sluiten, als captain La Guerta haar onderzoek naar de Bay Harbor Butcher weer opstart.

Seizoen 7 is hiermee wederom zeer vermakelijk. Tegelijkertijd heb ik wel het idee dat de rek een beetje uit het verhaal is: hoe lang kan Dexter’s risicovolle spelletje nog goed gaan? Ook verhaalstructuurtechnisch lijkt het me logisch dat seizoen 8 het laatste seizoen wordt. Als je immers de vorige seizoenen in ogenschouw neemt, is de volgende structuur te ontdekken:

  • Begin: seizoen 1 en 2: Dexter wordt geintroduceerd, we leren hoe hij zo is geworden, hij rekent af met zijn broer (Ice Truck Killer) en weet sergeant Doakes voor zijn moorden te laten opdraaien (Bay Harbor Butcher).
  • Tussendelen: seizoen 3 tot en met 6: Dexter probeert te leren hoe hij moet leven en om te gaan met zijn ‘ dark passenger’. Hij exploreert dingen die hem misschien kunnen helpen, namelijk de vriendschap (s03), het gezinsleven (s04), de wereld van de zelfhulp (s05) en religie (s06).
  • Eind: seizoen 7 en 8?: Het net rond Dexter sluit zich, het onderzoek rond de Bay Harbor Butcher wordt weer opgestart, het verhaal komt tot een knallend einde (?)

Nou, of het zo afloopt? We zullen zien!