Recensie tv-serie ‘Gotham’, seizoen 1

De huidige trend is -volgens mij- om alles te prequelizen, en ook deze serie over het Gotham in de tijd voor Batman en de supervillains, past hierbinnen uitstekend. De serie begint met de moord op de ouders van Bruce Wayne en concentreert zich hierna op Jim Gordon en zijn werk als beginnend rechercheur bij de politie (ten tijde van ‘Batman’ zal hij hoofdcommissaris zijn).

Al snel blijkt de serie prima te genieten. De sfeer van Gotham (een soort sinistere tegenhanger van New York) is mooi neergezet (ondanks dat het een beetje vreemd aandoet dat alles een jaren ’80-feel over zich heeft, maar iedereen desondanks met cell-phones rondloopt). Ook de story-telling zit prima in elkaar en is inventief. Het bijzondere is dat op allerlei manieren inzichtjes gegeven worden in ontluikende personages: Batman zelf natuurlijk (Bruce is nog maar een jongen in de serie), Catwoman (een meisje van ongeveer even oud), maar ook allerlei super-villains in wording, zoals The Penguin, The Scarecrow en The Joker (en vast nog wel enkele die ik niet herkende).

Het eerste seizoen is met ruim 20 episodes ook bepaald lang te noemen, maar toch blijft het voldoende interessant, ondanks dat bepaalde sub-plotjes naar mijn idee wel erg simpel afgewikkeld worden. Maar goede rollen van Donal Logue als Jim Gordon’s collega Bullock en een heerlijk schmierende Jada Pinkett als Fish Mooney maken dit bij tijd en wijle een toch wel erg vermakelijk serie. Ik vraag me alleen af of er sowieso voer is voor nog een tweede seizoen, want alles lijkt inmiddels al wel zo’n beetje verteld. Ondanks dat episode 22 nog enkele nieuwe lijntjes uitzet…