Tv-recensie ‘Better Call Saul’, seizoen 1

Deze serie is een spin-off van de zeer bejubelde tv-serie ‘Breaking Bad’, die ging over hoe een sullige scheikundeleraar transformeert tot een kwaadaardige drugsbaron. Hoofdpersoon in deze serie is Saul Goodman,  één een van de meest kostelijke neven-personages uit ‘Breaking Bad’, en dit is dus is dat een heel kansrijjk beginpunt!

In de serie leren we hoe louche en aalgladde advocaat Goodman ontstaat. Want jaren voor hij Walter White zal ontmoeten, heet hij nog gewoon Jimmy McGill en heeft hij zichzelf dus nog niet die neppe Joodse identiteit aangemeten. Aanvankelijk is Jimmy niet meer dan een voormalige kleine zwendelaar, voor hij zijn leven betert, een rechtenstudie afrondt en met eerlijk maar slecht-betalend ‘pro-deo’-werk probeert voor zichzelf een naam te vestigen als advocaat. Wat hij echter ook doet; voor zijn oudere, arrogante broer Charlie (zelf partner in een pretentieus advocatenkantoor) kan hij het toch nooit goed doen. Ondanks dat diezelfde Charlie gebukt gaat onder een bizarre waan en zijn huis niet meer uit durft. En dat zijn jongere broer hem ondanks dit alles onvoorwaardelijk helpt en steunt, maakt zijn elitaire oordeel over hem niet bepaald milder. Stank voor dank, kortom! En zo leren we iets over de beweegredenen van Jimmy McGill om zich straks te transformeren tot de louche advocaat Saul Goodman (een naam die overigens voortkomt uit de spreuk ‘It’s all good, man!’ ).

Het basisgegeven is hiermee interessant, hoe veel het misschien ook lijkt op dat uit ‘Breaking Bad’. Belangrijk nadeel is natuurlijk wel dat we niet echt meer verrast kunnen worden door wat Jimmy uiteindelijk zal gaan worden, maar ja, dat heb je met een prequel. En hiermee is toch een beetje de angel uit het verhaal.

Toch is dit een hele aardige en soms bijzonder komische serie, natuurlijk ook weer door de kenmerkende stijl die maker Vince Gilligan de serie meegeeft en de hele fijne rol van Bob Odenkirk als Jimmy McGill. Ben benieuwd naar seizoen 2!