Tv-recensie ‘Black Mirror’, seizoen 4

Al vanaf het eerste seizoen excelleert deze ‘anthology’-serie (waarin elke episode een apart verhaal vertelt) in het exploreren van wat nieuwe technologie zal betekenen voor ons mensen. En daar gaat dit seizoen gewoon weer mee verder met wederom zes steengoede episodes.

Bijzonder leuk is dan de eerste episode, waarin een opmerkelijk lichte en humoristische toon wordt aangeslagen, als we zien hoe een wrokkige techneut (een heerlijke rol van Jesse Plemons, die we al kenden van Breaking Bad en Fargo) collega’s in gijzeling houdt in een Star Trek-fantasie waarin hij natuurlijk kapitein is (zie foto).

De volgende vier episodes zijn dan wellicht iets meer wat we gewend zijn, als er wordt ingegaan op de invloed van software die kinderen veilig moet houden, technologie die je geheugen kan lezen, de toekomst van ‘dating’ en robot-waakhouden. En alle zijn ze  kostelijk.

Ten slotte wordt er passend afgesloten met een episode die op zichzelf bijna weer een anthologie is, als een buitenissige museum-directeur drie min of meer losstaande verhalen vertelt over uitgestalde objecten. Fantastisch gedaan, opnieuw!

Hiermee is dit een serie van een torenhoog niveau en voor iemand die van verhalen houdt (zoals ik) een ontzettend grote inspiratiebron!