Tv-recensie ‘Don’t F**k with Cats: Hunting an Internet Killer’

Dit is een Netflix-documentaire over hoe op social media een jacht begon op de persoon die op internet enkele filmpjes postte over waarin hij katten vermoordde. En dat moet je op internet, dat soms wel voor de helft lijkt te bestaan uit schattige kattenfilmpjes, natuurlijk niet doen!

We worden meegenomen over hoe enkele fanatieke leden van een Facebook-groep op zoek naar de dader en na een tip op het spoor van de Canadees Luka Magnotta wordt gezet. Eens te meer blijkt dat het doden van dieren vaak hetgeen is waar seriemoordenaars mee beginnen: want Magnotta doodt vervolgens in Montréal een man! Dan wordt het al snel serieus, wordt de politie betrokken en kan de dader uiteindelijk in Berlijn worden opgepakt.

Op de rol van de internet-speurders is daarbij wel wat af te dingen, want die is uiteindelijk vrij klein. Als niet negatief, want hebben zij met alle aandacht die ze Luka gaven, hem niet juist het zetje gegeven een stap verder te gaan? Een kritische noot waar de docu mee afsluit.

De documentaire wordt interessant genoeg verteld, maar laat toch wat gaten achter. Tot het einde houdt Luka namelijk vol dat hij werd gedwongen door een zekere mysterieuze ‘Manny’. En inderdaad is een ander paar handen in beeld in één van de kattenfilmpjes. En lijkt Luka een filmopname van de dan juist gepleegde moord te bezorgen bij iemand die geparkeerd stond voor het appartementencomplex.

Het zijn gaten die echter niet worden verklaard. Want uiteindelijk blijkt Manny niet bestaan te hebben: Luka was de enige dader en hij speelde, aandachtsgeil als hij was, met zijn moord vrijwel letterlijk de befaamde moord-scene na uit de film ‘Basic Instinct’.