Tv-recensie ‘Game of Thrones’, seizoen 6

gotDat ik de tv-serie ‘Game of Thrones’ enorm waardeer, is inmiddels uit eerdere posts (1, 2) van mij wel gebleken. En daar verandert seizoen 6 niets aan: potverdomme, wat een vol, rijk en krachtig verhaal! Ik heb er zelfs een abonnement bij HBO voor afgesloten om het te kunnen blijven volgen. En nu is seizoen 6 alweer ten einde, wat gaat het toch snel!

En om maar meteen met de conclusie te beginnen: ja, het was weer fantastisch! Toch wel vooral door het plot: dat is over het geheel genomen behoorlijk briljant. Wat wil je ook, met een showrunner als David Benioff, die ik als romanschrijver ook al geweldig vind? Wat ik heel goed vind is hoe steeds weer blijkt dat alles heel vernuftig in elkaar zit. Zo zit ergens in seizoen 3 al een dialoog met Arya waarin ze zegt dat ze geen enkele God vereert,  de oude noch de nieuwe. Wie dan wel?, wordt dan gevraagd. De dood, antwoord ze. Een mooie vooruitschaduwing naar hoe ze later in de leer gaat bij de Faceless Men, een sekte huurmoordenaars die de God van de Dood aanhangen. Het is maar een van de vele voorbeelden die laten zien hoe ingenieus het verhaal in elkaar is gezet.

De verwikkelingen in seizoen 6 zijn op heel veel vlakken natuurlijk ook veel beter dan de plotlijnen die ik aan het begin van seizoen 6 uitgestippeld had. Heel veel daarvan is niet uitgekomen; en de meeste keren komt dat omdat ik toch weer heb onderschat hoe bruut het verhaal is en hoe genadeloos wordt omgesprongen met de hoofdpersonages. Dat bijvoorbeeld Tommen, Margaery, Pycelle, Rickon en Olly allemaal het loodje zouden leggen, dat had ik toch niet verwacht! Sommige lijnen had ik echter wel weer voorspeld: dat Jon tot leven werd gewekt bijvoorbeeld (oké, dat lag er al snel dik bovenop), dat de Starks Winterfell zouden terugveroveren op Bolton, dat Theon Greyjoy zijn vloot aanbiedt aan Daenerys en dat Cersei wraak neemt op de Sparrows. Helemaal fout had ik het dus ook niet…

Zeker in de laatste episodes van dit seizoen beweegt het plot zich al met al razendsnel en –nu komt het kritiekpuntje- naar mijn idee op punten ook echt tè snel. Dat gevoel had ik vooral erg sterk bij de laatste verwikkeling rond Arya Stark. Die blijkt namelijk opeens terug te zijn gekeerd in Westeros, twee zoons van Walder Frey te hebben gedood, die te hebben verwerkt in een vleespastei, om die aan Walder voor te zetten voor ook hem te doden. Wacht eens even; hier worden toch wel wat stapjes overgeslagen! We hadden niets meer van haar gezien tot ze ‘afscheid nam’ van Jaqen H’ghar in Braavos! Op zich is het een duidelijke verhaallijn dat Arya zich ontwikkelt als de ‘assasin’ waar ze in is getraind, maar hier had ik graag gezien dat de makers wat langzamer waren gegaan en iets meer tijd hadden genomen om haar verhaal tot haar recht te laten komen. Zelf had ik het al intrigerend genoeg gevonden als seizoen 6 afsluit met een scene dat Arya aanmonstert op een schip terug naar Westeros.

Hier raak ik ook meteen aan een belangrijke zwakte die in de hele serie aanwezig is. Namelijk dat heel erg inconsequent wordt omgegaan met reistijden. Soms duren die eindeloos. Denk dan met name aan al die trips van ongedachte duo’s, waar deze serie in grossiert: Arya met Sandor, Brienne met Jaime, Jorah met Tyrion en Jaime met Bronn. Zelfs in seizoen 6 nog doet bijvoorbeeld Sam er een vol seizoen over om van The Wall, met een tussenstop op kasteel Tarly, naar Oldtown te reizen. Dat is gek als aan de andere kant de reizen soms kneitersnel gaan: zo zitten in seizoen 6 Theon en Yara binnen één episode van de ‘verkeerde kant’ van Westeros al in Volantis op Essos en maakt Varys binnen een half uurtje tv-tijd een retourtje Dorne vanuit Meereen. Tja, dat is misschien goed voor de snelheid van het plot, maar erg geloofwaardig wordt het zo niet… Dat is toch echt wel een klein minpuntje.

Maar dit minpuntje kan natuurlijk niet verhoeden dat het weer echt smullen geblazen was. Ik begin me echter wel af te vragen hoeveel verhaal er nu nog over is. Zouden er echt nog twee vervolgseizoenen gevuld kunnen worden? Heel veel gras lijkt nu te zijn weggemaaid door die pijlsnelle verwikkelingen in dit seizoen! Er begint bijvoorbeeld een schromelijk tekort te ontstaan aan personages en aan bad guys, volgens mij! En een einde lijkt zich nu al aan te dienen: namelijk dat Daenerys met de hulp van de huizen Tyrell, Martell en Stark koningin Cersei van de troon stoot en eindelijk de ijzeren troon opeist. Zelfs de showrunners schijnen te hebben gezegd dat ze voldoende hebben aan nog vijftien episodes voor het verhaal. Nou ja, we zullen zien… Ik ben natuurlijk alweer zeer benieuwd naar het volgende seizoen!