TV-recensie ‘House of Cards’, seizoen 4

house-of-cards-season-4-2016Het fijne aan deze serie is dat die in één keer wordt gepubliceerd door Netflix. En dat werkt binge-watching natuurlijk in de hand! Nou is dat met deze serie geen straf, want ook in dit vierde seizoen blijft het verhaal rond Claire en Frank Underwood boeien. In de vorige seizoenen hebben we gezien hoe Frank zich geniepig een weg omhoog werkt in de politieke arena, tot het hoogste ambt, president van de VS. Maar eind vorig seizoen pakten donkere wolken zich samen toen zijn eigenzinnige en trotse Claire, ook zijn partner-in-crime, hem verliet.

In dit seizoen maakt Claire Frank al snel pijnlijk duidelijk hoe belangrijk zij voor hem is. En dat nu de verkiezingen naderen. Frank’s campagne om de nieuwe kandidaat te worden namens de democraten lijkt te stranden. Schrijf hem echter niet te snel af, blijkt al snel! Want hij overleeft niet alleen deze verkiezingen, maar ook een moord-aanslag. En Claire keert uiteindelijk weer terug; nu als running mate!

Maar natuurlijk is de strijd nog lang niet gestreden: de Republikeinse tegenkandidaat, Will Conway moet nog worden verslagen. En dat terwijl ook de Russen, een islamitisch kalifaat in wording en een al te nieuwsgierige onderzoeksjournalist de Underwoods het vuur aan de schenen leggen.

De conclusie mag duidelijk zijn: dit blijft een serie die blijft boeien. Hoe dicht de serie ook tegen de realiteit schuurt, want ook in het HoC-imperium is het 2016, en natuurlijk lijken de Russische president Petrov en kalifaat ICO wel heel erg veel op Poetin en IS.

Het opvallendst is misschien dan nog wel dat de script-schrijvers geen scenario hebben geschreven dat zo bizar is als in de praktijk wel is gebeurd: namelijk dat zowel bij de democratische partij als de republikeinse partij namelijk juist een kandidaat buiten de gevestigde orde het zo goed doet. Ik heb het dan natuurlijk over Sanders en Trump. Nothing beats reality!