Tv-recensie ‘Maniac’

Dit is een serie van vooralsnog één seizoen die draait om de twee getroebleerde personen Owen en Annie. Owen is de enige niet-geslaagde telg uit een steenrijke familie. Hij worstelt ermee dat hij door zijn familie wordt gedwongen om een valse getuigenis af te geven om zijn broer Jed te redden. Annie zit aan de drugs en heeft het nog steeds niet verwerkt dat ze ruzie had met haar zus Ellie toen die om het leven kwam bij een verkeersongeval.

Ze besluiten allebei mee te doen aan een farmaceutisch testprogramma dat mensen met medicatie en door een computer (‘GRTA’ geheten) gegeneerde dromen, van al hun psychische problemen moet helpen. Maar dat verloopt verre van verwacht, mede omdat de bedenker van het programma, James Mantleray, dat GRTA naar zijn eigen moeder heeft gemodelleerd; een arrogante zelfhulp-goeroe met wie hij een problematische relatie heeft.

De serie heeft een fijne excentrieke vormgeving en uitwerking. Veel van de episodes gaan uiteindelijk over de met elkaar verstrengelde dromen die Owen en Annie hebben en die zijn vaak kostelijk. Ook komt alles uiteindelijk mooi bij elkaar in een prima plot-einde. Al met al dus een kostelijke serie. Mocht er nog een seizoen 2 komen: i’m in!