Tv-recensie ‘Sex Education’, seizoen 1

Door deze titel denk je misschien snel aan een platvoerse serie vol seksgrappen en -grollen. Dat is echter geenszins het geval, want dit is een juist hele fijnzinnige serie, spelend op een high school. De personages zijn interessant en maken allen een mooie ontwikkeling door en het verhaal is zowel meeslepend en indringend als bij vlagen grappig of zelfs hilarisch.

Uitzonderlijk is hoe nuchter en down-to-earth de toon is, niet alleen over seks en liefde, maar ook over allerlei andere dingen. Een interraciaal lesbisch koppel bijvoorbeeld wordt als iets heel vanzelfsprekends en niet-problematisch in beeld gebracht; zoals het ook zou moeten zijn natuurlijk. Ook de bijzondere enscenering valt op: de high school in kwestie heeft wel iets wel van een kasteel en ligt in een idyllisch groen Engels plattelandsdorpje. De omgeving doet verder heel retro (jaren ’80) aan… Dat geeft het geheel bijna een sprookjesachtig karakter.

En ten slotte zijn er fantastische rollen van Gillian Anderson (The X-Files) en Asa Butterfield (onder meer Ender’s Game). Heel goed gedaan!