Tv-recensie ‘Vikings’, seizoen 4

vikOver deze serie was ik de afgelopen seizoen zeer enthousiast en dat wordt eigenlijk met dit vierde seizoen niet anders. Het is een overvol seizoen ook nog eens, bestaande uit twee delen van elk 10 episodes.

De serie werd de afgelopen seizoenen gedragen door de acteur Travis Fimmel, die de hoofdpersoon Ragnar Lothbrok wist neer te zetten als een oerslim en eigenzinnig heerschap, altijd met een snufje waanzin. En in dit seizoen zijn we getuige van zijn ondergang. De eerste seizoenshelft handelt over de mislukte nieuwe aanval op Parijs, maar voor Ragnar is veel belangrijker dat zijn beoogde wraak op zijn broer Rollo mislukt. Gebroken keert Ragnar terug naar Kattegat, terwijl de triomfantelijke Rollo zijn Normandische koninkrijk kan stichten. De tweede seizoenshelft draait erom dat Ragnar zijn laatste plannetje uitrolt: hij laat zich vermoorden door de eerzuchtige koning Aelle om zich daarna door zijn zoons te laten wreken. En dat gebeurt glansrijk als ‘The Great Heathen Army’ drie Engelse koninkrijken vermorzelt.

Hiermee is dit weer een meeslepende seizoen. Maar de grootste vraag is of het al aangekondigde vijfde seizoen ook zonder Ragnar overeind blijft. We zullen zien!