Tv-recensie ‘Westworld’, seizoen 3

Van deze tv-serie is nogal eens gezegd dat het de volgende grote klapper moest worden van het Amerikaanse betaalkanaal HBO na mega-hit ‘Game of Thrones‘. Maar dat is toch niet helemaal uitgekomen. Natuurlijk: er is veel wat deze serie fascinerend maakt: het concept van de androïden uit een themapark die steeds meer in opstand komen tegen hun makers, maar ook bijvoorbeeld de intrigerende verhaallijnen en de fantastische futuristische vormgeving van dit alles. Waarbij ook prachtige omgevingen zijn gebruikt, deels zelfs bestaand. Zo staat in dit seizoen voor het hoofdkantoor van Delos (het bedrijf dat onder meer themapark ‘Westworld’ runt) het prachtige ‘Ciudad de las Artes y las Ciencias‘ in Valencia model.

Maar tegelijkertijd gaat seizoen 3 gebukt onder hetzelfde probleem als het vorige seizoen en dat is dat de makers Jonathan Nolan en Lisa Joy het plot te over-gecompliceerd hebben gemaakt. Gelukkig hebben we in seizoen 3 iets minder te maken met de sprongen in tijd die met name seizoen 2 bijna onbegrijpelijk maakten, maar nog steeds vind ik dat de makers te gemaakt hebben geprobeerd een heel geraffineerd plot vol slimmigheidjes in elkaar te timmeren. En dat … tja, is gewoon toch niet zo goed gelukt.

In dit seizoen staat de wraakoefening van de uit Westworld ontsnapte Dolores tegen de mensheid centraal en dat is op zich natuurlijk boeiend. Ook het nieuwe karakter Caleb (gespeeld door Aaron Paul: Jesse uit Breaking Bad) is interessant, net als dat blijkt dat in futuristisch Neo Los Angeles ook mensen net zo goed zijn geknecht, nu middels een superieure AI die Rehoboam heet. Maar waarom gaat bijvoorbeeld Maeve voor badguy Serac werken en zelfs Dolores bevechten? En wat is eigenlijk de progressie dit seizoen van andere personages als Bernard Lowe en William?

Hiermee kun je dit seizoen (ook maar bestaande uit 8 episodes in plaats van de reguliere 10, het lijkt GoT wel!) niet echt heel bevredigend noemen. Maar tegelijkertijd is er voldoende over om van te genieten en blijft deze serie gewoon fascineren; zeker voldoende om ook seizoen 4 te gaan kijken!