Boekrecensie ‘HEX’, Thomas Olde Heuvelt

Thomas olde Heuvelt is naam die ik jaren geleden al eens ben tegen gekomen in obscure literaire bladen met verhalen van aspirerende schrijvers. Waar velen echter faalden ooit door te breken, lijkt dat echter Thomas wel te zijn gelukt. Een prestatie die met de huidige neergang van boekenverkopen en uitgevers in problemen echt bijzonder kan worden genoemd.

Om die reden was ik benieuwd naar deze laatste roman van Olde Heuvelt. Ik werd aangenaam verrast. ‘HEX’ is een ontzettend goed geschreven boek met een ongenadig plot dat je bij de keel grijpt. Alles draait om een eeuwenoude heks die al eeuwenlang de bewoners van een dorp in haar ban houdt met een sinistere altijd aanwezige dreiging. Als enkele jongelingen een confrontatie met de heks niet uit de weg gaan, zijn ze onbedoeld de aanstichter van het grote onheil dat over het dorp wordt uitgestort. Dit onheil zet Olde Heuvelt groots aan, met gruwelijke over-the-top horrorscenes die zo lijken te zijn weggelopen uit een schilderij van Jeroen Bosch.

Al deze gebeurtenissen vinden plaats in Beek, een slaperig dorp onder de rook van Nijmegen, en alhoewel de keuze voor deze locatie begrijpelijk is (Olde Heuvelt is zelf Nijmegenaar), draagt deze volgens mij niet bij aan de geloofwaardigheid van het verhaal. Naar mijn idee had Olde Heuvelt echt beter een wat meer geïsoleerd gelegen dorp als plaats van handeling kunnen gebruiken. Maar goed, uiteindelijk ben je zelfs bereid hier overheen te stappen, omdat het verhaal zo goed geschreven is.

Het is duidelijk, dit is gewoon een zeer sterke roman met een allure dat zich kan meten met het werk van Stephen King. En dat is echt heel knap! Olde Heuvelt is een schrijver om zeker in de gaten te houden!