Boekrecensie ‘4 seizoenen’, Stephen King

4sSoms is het goed om gewoon nog eens een ouder boek te herlezen, zoals deze verhalenbundel van de Grootmeester der Hedendaagse Letteren. Stephen King. Die titel verdient King naar mijn mening zeker op basis van zijn zeer omvangrijke en  geweldige oeuvre (alhoewel ik niet over alle boeken even positief ben). Maar over dit boek hoeft geen enkele twijfel te bestaan; dit is Stephen King op zijn aller-allerbest.

Deze bundel bestaat uit vier losse verhalen en die zijn alle vier gewoon knetter-goed. Opener ‘De ontsnapping’ klinkt misschien onbekend, maar als je weet dat dit is verfilmd als het alom geprezen ‘The Shawshank Redemption‘, dan moet dat al genoeg zeggen. Het is een indringend en doorleefd gevangenisdrama. Ook zeer goed is ‘De Leerling’ (verfilmd als ‘Apt Pupil‘), maar mijn favoriet is dan nog ‘Het lijk’, een bijna van sentiment doorhangende jeugdgeschiedenis over de zoektocht van een groep jongens naar een lijk. Prachtig verfilmd ook als ‘Stand by me‘ en niet voor niets naar verluidt de favoriete boekverfilming van King zelf! Afsluiter ‘De ademhalingsmethode’ ten slotte is ook zeer de moeite waard.

Hiermee is dit boek van begin tot eind smullen. Wat een vertelkracht, wat een ideeënrijkdom, wat een briljante schrijfstijl, ongelooflijk! Voor elke Stephen King fan een must! En voor wie Stephen King niet kent is dit boek een zeer goede instapper!