Boekrecensie ‘Alles over Tristan’, Tommy Wieringa

tristanDit is een vroeg boek van Tommy Wieringa, die met zijn fantastische boek Dit zijn de namen‘ wat mij betreft bewees één van de belangrijkste hedendaagse schrijvers te zijn. Dit boek past goed in zijn latere oeuvre. Het plot gaat over een academicus, Jacob Keller, die een biografie wil schrijven over de schrijver/dichter Victor Keller, een legendarische figuur die op jonge leeftijd is overleden.

Hiermee deed dit boek me meteen erg denken aan doet boek van Joost De Vries, ‘Clausewitz‘, dat handelt over ook al een zoektocht naar een legendarische schrijver, in dit geval Lefebvre geheten.

Niet dat de boeken verder veel op elkaar lijken. Wieringa’s boek ontpopt zich meer als een thriller, waarin Victor door allerlei verrassende ontwikkelingen achter steeds meer geheimen komt, waarvan hij zich afvraagt of hij ze wel ooit openbaar moet maken. Dingen die ook direct te hebben met zijn eigen leven, zoals zijn relatie met Marianne.  En het boek krijgt de dramatische ontknoping die het verdient.

Hiermee is dit een prima boek, in een erg verzorgde schrijfstijl, dat een mooie vooruitschaduwing vormt van de latere boeken waarmee Tommy Wieringa bekendheid verwierf, eerst en vooral natuurlijk het boek dat hij meteen hierna schreef: ‘Joe Speedboat‘.