Boekrecensie ‘Leon & Juliette’, Annejet van der Zijl

Het Boekenweekgeschenk van dit jaar is van de hand van de schrijfster, biografe en historica Annejet van der Zijl. Het boek vormt een geschiedkundig verslag van het bijzondere leven van Leon Herckenrath. Deze emigreert begin 19e eeuw naar het Amerikaanse Charleston, om daar een relatie te krijgen met de zwarte slavin Juliette.

Wat volgt is een hartverwarmende geschiedenis over hoe Leon tegen de wreedheid van de geschiedenis in (er moest nog een bloedige burgeroorlog gebeuren voor Amerika de slavernij afschafte) compassie, mededogen en beschaving toont. Want hij trouwt zijn Juliette en weet haar en hun talrijke nageslacht allemaal weg te krijgen naar het veilige Nederland; naar de familie-residentie in het Westland.

Deze recente geschiedenis over de laatste stuiptrekkingen van de slavernij is zonder meer fascinerend en Van der Zijl vertelt hier goed over. Wel blijft het allemaal een beetje aan de oppervlakte; maar niet voor niets laat de schrijfster doorschemeren dat dit boekje misschien wel een voorstudie is voor een veel grotere roman. Dat lijkt me zeker interessant.

Hiermee is dit Boekenweekgeschenk gelukkig weer een stuk beter dan de misbaksels van de laatste twee jaar (1 2).