Boekrecensie ‘Schrijfstijl’, Heidi Aalbrecht

aalbrechtVan alle boeken uit de Schrijversacademie-bibliotheek is dit misschien wel het boek dat je het snelste er nog even bij pakt; het heeft immers veel weg van het ‘groene boekje’. In dit ‘witte boekje’ gaat het niet om allerlei vage schrijftechnische zaken; maar om duidelijke regels inzake schrijfstijl. Zinsbouw, stijlmiddelen en bijvoorbeeld ook spelling (d of t, de tussen n, en zo meer van dat soort breinbrekers). Allemaal zaken waaraan je soms nog even aan herinnerd moet worden.

Hiermee is dit een heel zinvol en leerzaam boek. Aalbrecht geeft tal van voorbeelden welke taalfouten worden gemaakt in gepubliceerde teksten: met de verteltijd, slechte samengevoegde zinnen, onnodig ingewikkelde zinnen, omgang met beeldspraak, etc. Ook boeiend is de passage over het kiezen van het juiste woord, waar veel over te zeggen valt. Wees bijvoorbeeld zo specifiek mogelijk; ik hoor het ook Peter van Beek, mijn schrijfdocent bij de Schrijversacademie, geregeld zeggen.

Een van de beste boeken uit de Schrijversacademie-reeks, naar mijn idee! En interessant voor iedereen die zich bezighoudt met het geschreven woord.