Boekrecensie ‘Tekststructuur’, Teunissen (e.a.)

tstDit is een boek uit de leeslijst van de Schrijversacademie. In tegenstelling tot enkele wat meer zweverige titels uit deze leeslijst (enkele boeken, zoals ‘Schrijven vanuit je hart’ en ‘The Artist’s Way’ heb ik dan nog ongelezen gelaten) is dit een nogal zakelijk boek. Het gaat namelijk over effectief, ordelijk en efficiënt schrijven en uit alle voorbeelden, opdrachten, etc., blijkt dat hierbij heel erg de aandacht ligt op zakelijke of journalistieke teksten.

Hierbij worden op zich best goede inzichten gedeeld. Namelijk dat je de tekst moet aansluiten bij de verwachtingen van de lezen en vooral heel erg bewust bezig moet zijn met structuur (zowel de impliciete als expliciete structuur ook nog eens).

Voor mensen die hier veel moeite mee hebben, is dit boek denk ik heel verhelderend. Zelf vond ik het echter wat minder interessant, vooral omdat het boek veel minder toepasbaar is voor de prozaschrijver.

Maar wat voor die prozaschrijver dan nog wel interessant is, is de passage over de ‘behoeftenmatrix’ van Mack en Lakhani, die in hoofdstuk 5 wordt aangehaald. Hiermee breng je behoeften van personen in kaart en de slimmigheid is dat je dan niet alleen naar de concrete behoefte moet kijken, maar ook naar de achterliggende behoeften (tot in twee tot drie niveaus dieper). Alhoewel dit in dit boek in een andere context wordt gebruikt, is deze matrix volgens mij heel bruikbaar voor een proza-schrijver om je hoofdpersonen beter te leren kennen. Ik ben daar zelf in ieder geval al mee aan het experimenteren gegaan!